Банкеръ Daily

Общество и политика

България се надява на достъп до израелските разработки на ваксина срещу коронавирус

Израел е не само стратегически партньор, но преди всичко приятел на България. Очаквам с нетърпение възстановяването на нормалния ритъм на живот в нашите две страни, което ще даде още повече възможности за разширяване и надграждане на досегашните ни добри отношения, каза премиерът Бойко Борисов в телефонен разговор с колегата си от Израел Бенямин Нетаняху. Той поздрави Нетаняху за сформирането на новото правителство и за петия му мандат

„Благодаря ви за доброто сътрудничество по време на пандемията. Искаме то не само да продължи, но да се разшири и задълбочи“, обясни премиерът и  отново заяви желанието на страната ни за продължаване на обмена на добри практики срещу COVID-19, както и за партньорство в научната и изследователската дейности. „В България има силен интерес към израелските разработки на нов тип ваксина и нови терапии за лечение на заболяването. Затова ще се радваме да установим контакти и в двете направления“, отбеляза премиерът Борисов.

По време на разговора бе поставен акцент, че благодарение на навременните и адекватни мерки срещу коронавируса, България допусна много ниска степен на заразяване с COVID-19 и постигна добри резултати в лечението. Много е важно при облекчаване на мерките да бъдем внимателни и да не допускаме ново рязко покачване на заболелите, бяха единодушни двамата премиери. 

Друг фокус в телефонния разговор бяха двустранните икономически отношения, които се развиват с устойчиви темпове, но все още не са достигнали своя потенциал. „С преодоляването на последиците от кризата сътрудничеството ни може да става все по-активно като работим за реализацията на съвместни бизнес, енергийни, иновационни, фармацевтични и културни проекти“, посочи Бойко Борисов.

Тази година се навършват 30 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Израел.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във