Банкеръ Daily

Общество и политика

България се готви да изгони и руския военен аташе

България ще поиска отзоваването на втори руски дипломат, съобщи "Свободна Европа", като се позова на правителствен източник. Става дума за аташето по отбраната в мисията на Москва. В момента тече процедура по обявяването му за „персона нон грата“.

Новината идва ден след като България поиска първи секретар в посолството на Русия да напусне страната в рамките на 24 часа. Причината да бъде поискано отзоваването на първия секретар е, че той се е опитал да вербува един от ръководителите на българските служби, научи още Свободна Европа.

През последния месец и половина прокуратурата обяви, че води две разследвания на руски шпионаж в България. Първото е срещу председателя на движение "Русофили" Николай Малинов, а второто – срещу първи секретар в руското посолство, чието име не е съобщено.

Сотир Цацаров съобщи публично, че прокурорите разследват влиянието на пенсионирания генерал от КГБ Леонид Решетников в „много неща, които са свързани с ориентацията на политическия и не само политическия живот в България“. Прокуратурата отрича да разполага с данни за роля на Решетников в избора на Румен Радев за президент, каквито публикации се появиха след изборите през 2016 г.

По неофициална информация на Свободна Европа именно делото „Русофили“ стана повод за посещението на Цацаров и избрания за негов наследник Иван Гешев в САЩ по-рано този месец. Визитата им бе в навечерието на избора на нов главен прокурор миналия четвъртък.

Това бе първото официално посещение на Сотир Цацаров в САЩ. Досегашните му официални визити бяха в страни като Турция, Казахстан, Китай и Русия. Извън посещенията си в институции на ЕС, в Европа той е бил в Холандия, Белгия, Германия, Северна Македония, Черна гора.

За пръв път от 2001 г. България гони руски дипломат. Тогава бившият ръководител на аналитичната дирекция на служба "Военна информация" на Министерството на отбраната о.р. полк. Яни Янев бе арестуван със секретни документи пред руското посолство. Задържана бе и началничката на секретната секция на службата Лиляна Гешева. Заради случая изгонени от България бяха трима руски дипломати, включително Виктор Ломакин, с когото разследващите твърдяха, че Янев е имал среща, за да му предаде сводка за положението на Балканите, която получил от Гешева.

Миналата година правителството отказа да експулсира руски дипломати във връзка с отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал в Солсбъри, Великобритания. Така България остана една от малкото страни членки на ЕС, които не споделиха заключенията на западните служби, че Русия стои зад покушението.

По-късно стана ясно, че има съвпадение във времето между отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. и посещението в София на третия заподозрян по аферата "Скрипал" – Сергей Федотов, агент на Главното управление на Генералния щаб на Русия (известно с бившето си име ГРУ). Въпросното разкритие засега не е известно да е довело до напредък на разследването за отравянето на Гебрев, синът му Христо и производственият директор на дружеството му "Емко" Валентин Тахчиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във