Банкеръ Daily

Общество и политика

България с пет 5 фази на ваксинация срещу COVID-19

Приет е Националният план за ваксиниране срещу коронавируса в България. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов. 

Планът е създаден на базата на опита на държави като Германия и доказани международни институции като Световната здравна организация. Той е изготвен в съответствие с насоките и на регионалните здравни инспекции, Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Българския зъболекарски съюз.

Здравният министър подчерта, че планът за ваксинация е динамичен и може да претърпи промяна в зависимост от епидемичната обстановка. При промяна на обстоятелствата планът подлежи на оптимизация, допълни Ангелов.

Фазите са изготвени според таргетните групи и доколко те се намират в непосредствен риск от заразяване с новия щам на коронавируса.

Фаза едно на ваксинацията

ще обхване медицинския персонал в страната - лекари, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти и помощен персонал.

Медиците, които се очаква да попаднат в кръга на ваксинираните срещу коронавирус са 243 600. 

"За всички български граждани, в която и таргетна група да попадат, ваксинирането ще е доброволно - след ясно подписано информирано съгласие", заяви Ангелов. 

Във фаза две попадат

служителите в социалните институции като домове за стари хора и домове за социални грижи, както и персоналът във фермите за норки. От опцията за ваксинация ще могат да се възползват 112 080 души. 

В трета фаза попадат

служителите, участващи в поддържането на основни за обществения живот дейности като например структурите в системата на ВиК.

В четвърта фаза ваксинирани ще бъдат

възрастни хора и лица с хронични заболявания. Очакваният брой е 1.8 млн. души.

Уязвими групи от населението ще бъдат ваксинирани в пета фаза на имунизацията. 

България ще бъде разделена на 6 региона

според Националния план за ваксините, като всеки един от тях ще има отговорник - РЗИ-Враца, РЗИ-Велико Търново, РЗИ-Варна, РЗИ-Бургас, РЗИ-Пловдив, РЗИ-София. Те ще работят в сътрудничество с ръководителя на Координационния щаб за васкинация Красимир Гигов.

Планът подлежи на актуализация, посочи здравният министър.

"Когато бъдат ясни и одобрени ваксините, когато бъдат утвърдени кратките характеристики на продукта, когато бъдат ясни отговорите на много въпроси, които си задаваме в момента, тогава този план ще претърпи корекция и ще бъде доразработен", заяви още здравният министър.

Новосформираният щаб, който ще отговаря за ваксинацията, ще проведе първото си заседание още днес от 15 часа, когато ще уточнява детайли по логистиката на ваксината.

Министър Ангелов и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев подчертаха, че ваксината ще бъде безплатна и доброволна и ще се поставя след информирано съгласие.

Според доц. Кунчев ваксината е единственият шанс пандемията от коронавирус да бъде овладяна. 

Прилагането на ваксините ще се случи едва след одобрението им от страна на Европейския съюз. Преди ваксинирането няма да е задължително пациентът да си направи тест за коронавирус. 

Първата партида от 125 хиляди дози ваксина трябва да бъде у нас в края на тази или в началото на следващата година, съобщи в понеделник здравният министър Костадин Ангелов.

От представения днес план става ясно, че първите получени у нас ваксини ще стигнат едва за половината от медиците.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във