Банкеръ Daily

Президентът Румен Радев:

България роди кирилицата и спаси своите евреи, можем да дадем много и на Европа

От 1 януари поехме председателството на Съвета на Европейския съюз. От 11 години ние сме член на съюза, но от 13 века България е югоизточната порта на континента. Това е скъпо платен исторически опит. На Балканите знаем, че от разделението покълват трагедии. Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но и твърде малка, за да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е "Съединението прави силата“. Това каза президентът Румен Радев на церемонията по откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Държавният глава добави, че България притежава изпитан във времето модел на добро съжителство между няколко религии. Той изтъкна, че ние сме родината на кирилицата, която е мост към Изтока. 

"България, която днес догонва развитите страни в съюза, навремето спаси своите евреи в най-мрачните години за континента. Това ме кара да вярвам, че много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство", подчерта Радев.

"Вярвам, че през следващите шест месеца всички вие, нашите гости от Европа, ще се чувствате у дома си сред римските руини и православните църкви на България. Особено в София, където православна църква, католическа катедрала, джамия и синагога са само на няколко стотин метра една от друга. Това е историческа даденост, която ще напомня на всички нас, че Европа не е само икономическо пространство, а територия на свободата, вкоренена в историята, културата и хуманизма, които не бива да загърбваме", добави президентът Румен Радев.

Председателят на българския парламент Цвета Караячева изтъкна, че през следващите шест месеца България ще се докаже като подготвен, конструктивен и коректен лидер на предстоящите ключови дебати за бъдещето на Европа.

"Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС предоставя възможност за активно участие на народните представители  в дискусиите по актуални въпроси от Европейския дневен ред. Ще обменим добри институционални практики между всички национални парламенти в ЕС и Европейския парламент и ще осъществим парламентарна дипломация на най-високо ниво. За да се увенчаят с успех нашите усилия, разчитаме на тясното сътрудничество с европейските институции и останалите държави-членки", заяви Караянчева.

По думите й през идните месеци българските народни представители, ще насърчат ефективното и интензивно междупарламентарно сътрудничество и ще дадат своя ценен принос към формирането на ключовите общоевропейски политики.

В своето слово председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви,  че националният девиз на България, избран и за мото на първото българско председателство на Съвета, обобщава в 3 прости думи нашето евпрейското начинание за идните шест месеца:

"Заедно трябва да се изправим срещу предизвикателствата и да подготвим Европа за бъдещето. Заедно трябва да продължим да намираме начини да направим нашия Съюз по-добър, по-ефективен, по-демократичен и по-близък до нашите граждани, особено до младите поколения."

Той приветства намерението да се съсредоточим върху насърчаването на предприемачеството в цифровите технологии и иновациите.

"Преди два месеца имах привилегията да участвам, заедно с лидери на политически групи от Европейския парламент, в дискусия със студенти от Софийския университет.Бях впечатлен от многото талантливи, амбициозни и ентусиазирани про-европейски настроени млади българи, които взеха думата. Те имат високи очаквания от Европа и разчитат на нас за конкретни отговори. Основното им опасение беше за по-добри възможности за реализация на пазара на труда. Ако искаме да създадем работни места за тях, трябва да привлечем повече инвестиции, особено в областите на дигиталните технологии, креативните индустрии и туризма", каза още Антонио Таяни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във