Банкеръ Daily

Николай Василев:

България разумно е изтеглила дълг, но не бива да го харчи с лека ръка

България разумно е изтеглила дълг, не бива да го харчи „за ненужни неща, за глупости“ и „с лека ръка“. Това мнение изрази бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев в коментара си свърза с новината, че за първи път от 2016 г. България продаде еврооблигации на международните пазари и по този начин емитира нов външен дълг в размер на 5 млрд. лева. 

Василев посочи, че като финансова операция е "добра стъпка, добро решение. България за първи път емитира 30-годишни книжа, както и 10-годишни. Лихвените проценти са ниски, доста прилични. Емисията е голям успех“, заяви бившият министър. 

В края на всяка бюджетна година и в края на всеки мандат обаче всяко правителство има естествената склонност да харчи повече. Въпросът е за какво й трябват повече пари на държавата в момента, при положение, че има добър фискален резерв и бюджетен излишък до края на август, подчерта Николай Василев пред БНР.

„Няма никаква обективна причина за нещо конкретно да бъдат похарчени. Те ще бъдат похарчени за каквото политиците решат да си ги изхарчат в края на мандата. /…/Кой каквото поиска от това правителство, обикновено досега го е получавал. Това е много лошо, защото животът показва колко лесно, за нула време се харчат трудно спестени пари с милиарди.“

Много малко пари бяха дадени на хората, които са пострадали от кризата и много пари бяха дадени на хора, които нямат нищо общо с кризата, коментира още Николай Василев.

„Ние сме по-малко зле от другите. В България има криза, но тя се свежда до по-малка от другите рецесия, малък ръст на безработицата, не драматичен, и дори сме една от малкото държави с продължаващ ръст на доходите за тази година. Заплатите растат и пенсиите растат тази година“, допълни бившият вицепремиер. 

Василев е убеден в това, че в България нацията и бизнесът не са научили нищо  от кризата през 2009 година. "Хората имаха златно десетилетие. И ако през тези най-добри години нито един от нас не се е сетил, че трябва да спести и за повече от 1 седмица напред… На някои хора и десет пъти да им се увеличат заплатите в следващите 10 години, те пак ще излязат на червено и няма да издържат и един месец криза", подчерта още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във