Банкеръ Daily

Общество и политика

България разработва фонд за култура в Югоизточна Европа

Съветът на министрите на културата на страните от Югоизточна Европа реши днес на заседание в София да бъде създаден постоянно действащ фонд за регионално сътрудничество в културната област. Това каза министър Боил Банов на пресконференция в НДК след срещата.

Съветът на министрите е предоставил на България мандат да разработи учредителните документи и механизмите за действие на фонда. При разработването им страната ни ще разчита на солидната подкрепа на партньорите ни от Европейската комисия, ЮНЕСКО и Съвета на Европа, стана ясно от думите на Банов. Той посочи, че се предвижда фондът да се финансира основно чрез бюджетите за култура на страните-членки на организацията. Министърът допълни, че ще бъдат инвестирани допълнителни средства и енергия в популяризирането на българската култура, наследство, творчество и иновации, както и ще се съдейства за утвърждаване на положителния образ на региона като цяло. Също така фондът ще насърчава изпълнението на проекти за регионално и международно културно сътрудничество на основата на кординираните действия на страните от Югоизточна Европа и на общите им приоритети. Това ще позволи обединяването на ресурси, улесняването на сътрудничество и видимостта на културния обмен и действия.

На днешната среща България е предала официално председателството на Съвета на министритете на културата на страните от Югоизточна Европа на Хърватия за следващия едногодишен период.
Заместник-министърът на културата на Хърватия Ива Храсте-Сочо посочи, че по време на хърватското председателство ще отделят особено внимание на въпроса за намиране на модели и механизми за повишаване на мобилността на хората на изкуството и на експертите в областта на културата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във