Банкеръ Daily

Общество и политика

България разполага 7,2 милиона дози от всички ваксини

Има ваксини с изтекъл срок на годност - това са 200 000 дози, които не са усвоени, те са бракувани и ще бъдат унищожени.

България разполага 7,2 милиона дози от всички ваксини, има достатъчно. Не виждам причина да не стигнат, но ако това се случи, има възможност да се поръчат още, заяви Богдан Кирилов, изп. директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Той добави, че вече се поставят 20 000 на дневна база, което е добър знак.

"Има ваксини с изтекъл срок на годност - това са 200 000 дози, които не са усвоени, те са бракувани и ще бъдат унищожени. Какви са финансовите загуби ще бъде изчислено по-късно", коментира Кирилов пред Нова телевизия. 

За  безопасността на ваксините, Кирилов информира, че се получават ежемесечни доклади по този въпрос и потвърди, че са правени много клинични проучвания преди да се пуснат препаратите в употреба. Хората могат да са спокойни за ваксините, които им се инжектират. 

"Стандартна процедура е срокът на годността да се променя, тъй като данните се променят, касае се за промяна в срока на годност от 6 на 9 месеца от страна на Европейската агенция по лекарствата", каза още той.

В четвъртък министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров сезира Софийска градска прокуратура заради изказване на председателя на  ГЕРБ Бойко Борисов за ваксините срещу COVID-19.  Кацаров пише до прокуратурата, че на 24 октомври Борисов е направил изявление, в което е казал, че "имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност - Pfizer - до 30 септември им е срокът на годност".

"В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност", посочва здравният министър.

"Разпространението на фалшивата новина е обществено опасно деяние предвид факта, че Борисов е бивш министър-председател на България, а в момента председател на  ГЕРБ и поради това изказването му може да повлияе на решенията на много хора. Фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност, може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация, което ще засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живото на беопределен брой наши сънародници. Считам, че деянието е с висока степен на обществена опасност и предвид това, че е направено в разгара на епидемична вълна на разпространение на COVID-19, представлява заплаха и за националната сигурност на страната", посочва Кацаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във