Банкеръ Daily

Общество и политика

България призова за ненасилие във Венецуела

Призивът на България е за ненасилие, успокояване на ситуацията и за бърза демократизация във Венецуела. Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в отговор на журналистически въпрос.

"Да се чуят призивите на гражданите на Венецуела за демократични избори за президент, така че да може участниците в тях да имат равен старт. По време на демонстрациите имаше доста задържани лидери на опозицията, депутати, граждани. Призоваваме за спазване на демократичните стандарти и ненасилие срещу демонстрантите. Венецуелците имат право по демократичен път да изразяват своите политически и граждански права", заяви Захариева. 

Министърът подчерта, че трябва и да се пазят каналите за комуникация, тъй като във Венецуела има един милион европейски граждани, повечето венецуелци са с двойно гражданство, основно испанско, португалско, италианско. Не случайно много пъти Съветът и външните министри на ЕС са обсъждали ситуацията там, обясни външният ни министър.

България като част от европейското семейство счита, че националната асамблея е легитимно избран демократичен орган, подчерта тя. В същото време изборите за президент м.г., по думите й, повдигали много съмнения за нарушения и неспазване на демократичните стандарти.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във