Банкеръ Daily

Общество и политика

България преживя един пик, в момента катерим следващия

„България преживя един пик, който беше в началото на април, след което имаше снижаване. И в момента България катери следващия пик (връх). Факт е, че възникват огнища, със сравнително голям брой хора, но благодарение на реакциите на районните здравни инспекции ограничихме огнищата и в Паничерево, и в завод „Мизия”, а в момента и в района на Дупница, в две населени места - селата Ресилово и Сапарево, където са открити 12 новозаразени, чиято работа е свързана с ТЕЦ Бобовдол.

Не е важен само броят на заболелите и какъв е промилът на заразени в отделните области. Важно е какво може да понесе здравната система – 50% от леглата в София са изчерпани, във Видин се изчерпват и медицинските ресурси.

Не може да спре света и не трябва да спира света, но трябва да се взимат предвид тенденциите. Последните събития показаха, че в промишлените предприятия, които никога не са спирали работа, могат да се заразят много големи групи от хора. И това ще бъде бъдещото” - предупреди председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг в Министерския съвет.

А на въпрос, свързан с вчерашното изявление на премиера Бойко Борисов, че се обмисля премахване на извънредното положение преди 13 май, ген. Мутафчийски подчерта, че извънредното положение е политическо решение, а Щабът не коментира такива решения. Неговата задача е да поднася обективна информация.

Ген. Мутафчийски обясни какви са двете стратегии в света, свързани с отварянето на училищата:

- или се пускат учениците от малките класове и от децата от детските градини - за да може родителите им да тръгнат на работа; 

- или се пускат по-големите ученици, на които им предстои завършване на образованието и кандидатстване във висше учебно заведение - защото на тях може да се разчита на по-осъзнато поведение за спазване на ограниченията по време на пандемия (използване на дезинфектанти, лични предпазни средства и т.н.).

И при двете стратегии режимът на работа на училищата е двусменен, със задължително намаляване броя на учениците в класните стаи. Предупрежденията също са еднопосочни: всяко разхлабване на мерките би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка и заради това всички държави в света, независимо коя стратегия избират, увеличават ресурсите в здравеопазването.

„Вчера четох съобщения в немската преса - и в Берлин, а и в Букурещ, се преоборудват огромни зали - по примера на „Арена Армеец”, където да бъдат приемани болните” - подчерта ген. Мутафчийски.

„Отслабването на мерките ще доведе до усложняване на епидемиологичната обстановка и трябва да има единност в разбирането на обществото дали може да се плати такава цена” – предупреди председателят на Националния оперативен щаб.

От своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде пример с трите скандинавски държави, които имат различни подходи към справянето с епидемията – Норвегия има 200 починали от коронавирус, Дания – 400 починали, а Швеция с най-либералните мерки – 2000 починали.

Той направи и сравнение с Гърция, където около Великден имаше много строги мерки и където новозаразените за последното денонощие са 16, а в България – новозаразените са 56 души.

22-ма от новозаразените са от София, като от тях двама са настанени в болница. Сред новите случаи прави впечатление новото огнище в област Кюстендил (селата Ресилово и Сапарево), трима новозаразени медици, с които общият брой на медицинските лица с коронавирус става 138 души.

Общо 292-ма души в момента се намират в болница, от тях 37 в интензивни отделения.(Припомняме, че според заповедта на министъра на здравеопазването за лечение на коронавирус са определени общо 7473 легла в страната, от тях 1137 в София-град).

Починалите са общо 55 жертви на коронавирус, като през последното денонощие е починал 81-годишен мъж с придружаващи заболявания. Общо излекуваните до момента са 205 пациенти, от тях осем за последното денонощие.

Следващата седмица предстои в Пловдив да се направи срезово проучване за коронавирус. „Ще се извърши търсене на антитела по ЕЛАЙЗА метод”, обяви доц. Ангел Кунчев и уточни, че на абсолютно случаен принцип ще бъдат избрани и поканени да се изследват 500 – 1000 души. Той обясни, че досега данните им показват, че в среднозасегнатите райони между 2% до 5-6% са заразените с коронавирус, но за да са още по-точни и сигурни, ще направят и подобно проучване.

На въпрос ще изследват ли квартал „Столипиново”, след като в София са тествали кварталите „Филиповци” и „Факултета”, доц. Кунчево отговори, че засега не се наблюдава съсредоточаване на случаите с коронавирус в „Столипиново”, а мерките с тестването в софийските квартали са взети от гледна точка на това къде най-трудно се спазват правилата.

Конкретна информация за това какъв е резултатът от тестовете в кварталите „Филиповци” и „Факултета” обаче не бе изнесена. Директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев съобщи, че все още няма окончателни данни, но резултатите са обнадеждаващи, а семейните огнища са ограничени до минимум.

На въпрос за Сливен, стана ясно, че две местни частни болници, включени в заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев (№ РД-01-159/27.03.2020 г.) да приемат болни с коронавирус за лечение, информирали ген. Мутафчийски, че не са дочели изискванията и не отговарят напълно на тях. От Щаба им издали предписания, препоръчвайки им да се включат, тъй като в кризисна ситуация могат да се направят известни компромиси.

А по отношение на компромиса да се отворят малки къщи за гости, отговорът на ген. Мутафчийски бе, че тяхното отваряне едва ли ще се отрази съществено на психичното здраве на нацията, но със сигурност ще усложни епидемиологичната обстановка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във