Банкеръ Daily

Общество и политика

България предложи помощ на пострадалата от силния трус Хърватия

Трусът с магнитуд 6,4 беше усетен чак до Виена, но най-големите щети са в околностите на Петриня.

Премиерът Бойко Борисов изрази своите дълбоки съболезнования във връзка със земетресението, което предизвика жертви и нанесе материални щети в Хърватия. По този повод премиерът Борисов проведе телефонен разговор с министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович.

Борисов изказа пълна съпричастност и солидарност с болката на целия хърватски народ. “Изразявам своите искрени съболезнования към близките на загиналите при труса. Цяла България споделя трагедията на хърватския народ, изразяваме надежда за скорошно оздравяване на пострадалите и бързо възстановяване на материалните щети“, посочи българският министър-председател. 

По време на разговора премиерът изрази готовността на правителството, в случай на необходимост, да окаже помощ и съдействие при преодоляване на последствията от земетресението.

„Готови сме да подпомогнем приятелска Хърватия. Точно в такива моменти е нужно да бъдем солидарни и единни“, подчерта Бойко Борисов.

Трусът с магнитуд 6,4 беше усетен чак до Виена, но най-големите щети са в околностите на Петриня, град с около 20 000 души население, разположен на 50 километра южно от столицата Загреб.

Спасителните екипи търсеха хора под отломките до късно вечерта, а Европейският съюз обяви, че ще окаже помощ.

Премиерът Андрей Пленкович заяви късно във вторник, че досега са регистрирани седем жертви и че “вероятно ще има още“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във