Банкеръ Daily

Общество и политика

България посвети пощенска марка на Джеймс Баучер

Сто и седемдесет годишнината от рождението на ирландския журналист Джеймс Баучер бе отбелязана с пощенска марка. Художник на изданието е Людмил Методиев, а тиражът на марката е 5500 броя. Печатът за валидирането на изданието бе поставен от заместник–министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Андреана Атанасова, посланика на Ирландия  Майкъл Форбс и изпълнителния директор на „Български пощи“ Деян Дънешки.

„Журналистът и общественик Джеймс Баучер е изключителен приятел на България и често е наричан „Ирландецът с българско сърце“, каза по време на церемонията заместник-министър Андреана Атанасова. Тя добави, че с днешното издание отбелязваме почитта си  към усилията на Джеймс Баучер в периода от края на 19-ти и началото на 20-ти век в подкрепа на българската независимост и установяването на България като държава с нови морални ценности, тръгнала по пътя на Европа.

Заместник-министърът припомни, че първите пощенски марки за Джеймс Баучер са издадени преди 100 години. По-късно, образът му се появява на филателно издание като персонаж от картината на Иван Мърквичка „Ръченица“, добави Андреана Атанасова.

„Джеймс Баучер пристига на Балканите в края на 19-ти век като журналист с мисия да  отразява конфликтите на Балканите, но се влюбва в България, нещо което самият аз споделям“, каза  Майкъл Форбс.  По думите му, България се превръща в кауза за ирландския журналист.

Facebook logo
Бъдете с нас и във