Банкеръ Weekly

Общество и политика

БЪЛГАРИЯ ПОПАДНА В ЛАБИРИНТА НА БЛИЗКОИЗТОЧНИТЕ ПАЗАРЛЪЦИ

По стечение на обстоятелствата първото официално посещение на българския президент Петър Стоянов в Израел съвпадна с твърде значими процеси в Близкия изток. Това стана причина резултатите от българската визита да останат на по-заден план в информационния поток. Най-тривиалната изненада поднесе времето - докато Стоянов беше в еврейската държава, там се изви най-силната буря от десетилетия насам, а вятърът със скорост 100 км/ч, както и обилните валежи нанесоха огромни щети на страната. Така че в емисиите на местната телевизия за други новини почти не остана място. Все пак домакините пуснаха няколко кадъра от срещите на българския президент и изказаните от събеседниците му благодарности за спасяването на евреите през Втората световна война. Македонските евреи обаче не бяха спасени, подчерта израелската телевизия.
Далеч по-сериозен фактор, омаловажил българската визита, бяха резките обрати в близкоизточния мирен процес от последната седмица. Още докато се подготвяше програмата на президента Стоянов, беше под въпрос срещата му с израелския премиер Ехуд Барак, който на 19 януари трябваше да възобнови мирните преговори със Сирия в Мериленд. В последния момент Барак отложи полета си за САЩ, за да се види с българския държавник.
Срещата на Стоянов с колегата му Езер Вайцман пък премина под сянката на скандала около израелския президент, непрекъснато раздуван от местната преса напоследък. Обвиненията са, че през 80-те години Вайцман, тогава депутат в Кнесета, получил от френски милиардер 400 000 щ. долара за лечението на сина си. Прегрешението на политика е, че не е декларирал дарението и по този начин е укрил данъци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във