Банкеръ Daily

Общество и политика

България получи нова доставка от ваксината на "Пфайзер"

Над 17 500 дози от ваксината на "Пфайзер" и "БиоНтех" пристигнаха в България. Дозите ще стигнат за 8875 души. През последната седмица бяха компенсирани пропуснатите количества две седмици по-рано заради промени в производствения процес на компанията. Общо се очаква през този месец в страната ни да пристигнат 83 хиляди дози от препарата. 104 хиляди дози път се очаква да дойдат през март. До края на годината у нас трябва да са пристигнали близо 3,9 млн. дози от тази ваксина.

По повод другите ваксини началникът на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че на 7 февруари очакваме 48 000 дози от "АстраЗенека", на 14 февруари - 75 000 дози, а до края на месеца 139 000 дози. Това прави общо 260 000 дози от ваксината общо за февруари.

Според Изпълнителната агенция по лекарствата, ако всичко върви по план, само с ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna до края на годината ще могат да бъдат ваксинирани 2 милиона и 200 хиляди българи. Ако междувременно бъдат одобрени и останалите ваксини голям процент от населението ще бъде имунизирани още в средата на годината.

Именно заради очакваното одобрение на още два препарата срещу COVID-19 се очаква през март и април доставките на ваксини в България да бъдат в пъти по-големи.

105 души са ваксинирани у нас за последното денонощие. Така общият им брой става 41 125. От тях 13 084 са ваксинираните с две дози от препарата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във