Банкеръ Daily

Общество и политика

България получава ресор "Образование и култура" в ЕК

Мария Габриел вече ще отговаря за образованието в ЕС

България получава ресор "Образование и култура" в новата Европейска комисия. В новия състав на Комисията ще има двама изпълнителни заместник-председатели. Франс Тимерманс ще бъде със специален сектор "Климат", а Маргрете Вестагер с "Дигиталиазация". Предвижда се за комисар по отбрана да бъде избран бившият говорител на Комисията Маргаритис Схинас от Гърция. Това съобщава неофициално Нова телевизия, като се позовава на свои източници в Брюксел.

За Върховенството на закона очаквано е посочена чешката комисарка Вера Юрова, а Румъния получава ресор "Транспорт". Земеделието отива при поляците, а трите топ ресора - "Конкуренция", "Икономика" и "Търговия" - съответно се разпределят между Франция, Финландия и Ирландия. Политическите сили са разпределени в новия състав на комисията по следния начин: социалистите с десет комисари, девет комисари и председател на ЕК за ЕНП и пет за "Обнови", които са бившите либерали. 

Новата комисия трябва да започне работа на 1 ноември, ако изслушванията на номинираните комисари в Европейския парламент минат успешно. Те ще бъдат препитвани от ресорните комисии в ЕП в началото на октомври. Новоизбраната председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен ще представи официално състава на кабинета си във вторник. Страната ни издигна кандидатурата на Мария Габриел, която в момента е еврокомисар по цифровата икономика и общество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във