Банкеръ Daily

Общество и политика

България поиска екстрадицията на мажоритарния акционер в "Левски"

България е поискала екстрадицията и на мажоритарния акционер във ФК  "Левски" Георги Попов.

Правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че вече получил информация от дипломатическата ни мисия в Абу Даби, че документите за екстрадицията на Попов и Васил  Божков са постъпили в министерство на правосъдието там.  

"Изпратени са всички документи и очакваме реакция от властите в ОАЕ", каза министър Кирилов. 

Мажоритарният акционер във ФК "Левски" и собственикът на "Нове холдинг" бяха задържани заедно в Абу Даби.   

В края на януари бизнесменът Васил Божков бе арестуван в Обединените арабски емирства. Специализираният наказателен съд потвърди на 26 февруари рекордната гаранция от 1.5 милиона лв. на члена на Надзорния съвет на ПФК "Левски" Александър Тумпаров, определена му от прокуратурата. Тумпаров е вторият представител на ръководството на „сините“, получил обвинения по делото, след като към наказателна отговорност задочно беше привлечен и формалният им мажоритарен собственик Георги Попов.

На 20 февруари Специализираният съд поиска 1,5 милиона лева за жената до Васил Божков - Елена Динева. Магистратите решиха, че няма опасност Динева да се укрие, но има фирми, които могат да осигурят огромната гаранция. 

Специализираната прокуратура иска от Спецсъда да постанови най-тежката мярка за неотклонение арест на Йоана Чолакова, която е била в Надзорния съвет на контролирания от Божков "Холдинг Пътища", който работеше по инфраструктурно строителство с договори от обществени поръчки. Холдингът вече не развива дейност. На Чолакова е повдигнато "обвинение за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков".

Вчера съдът наложи 1 млн. лв. гаранция за сина на Васил Божков - Антон. Според магистратите на този етап няма достатъчно доказателства, че той е участвал в пране на пари по поръчка на организираната престъпна група, оглавявана от баща му. Съдията по делото посочи, че прокуратурата е предоставила данни само за наличие на престъпна дейност. Едва когато дадат подробности по голямото дело за пране на пари, може да се коментира и участието на Антон Божков. Той няма да се укрие или извърши ново престъпление, няма и опасност да повлияе на свидетели.

Както "Банкеръ" вече писа, бизнесменът Васил Божков е освободен от центъра за задържане в Абу Даби и се намира в Дубай. Хазартният бос бил пуснат, след като подал молба да остане на свобода, докато тече процедурата по искането за екстрадицията му.

На 6 февруари данъчните са наложили запори върху дялове на поне две негови компании, чрез които се държат контролните пакети в "Ню геймс" (организаторът на "Национална лотария"), "Евробет" (което притежава конкурентната "Лотария България" и предлага онлайн числови игри), а също и дружеството - собственик на самолета на Божков. Основанието е предполагаеми публични вземания. Запорите ограничават възможностите на Божков да се разпорежда с дяловете си, но не водят до отнемане на собствеността.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във