Банкеръ Daily

Общество и политика

България подписа декларация за спазване на върховенството на закона

България се присъедини към декларация на Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Испания, Швеция, в която се настоява за спазване на принципите на върховенството на закона в общността по време на пандемията. 

"В тази безпрецедентна ситуация е легитимно държавите членки да приемат извънредни мерки за защита на своите граждани и преодоляване на кризата. Въпреки това сме дълбоко загрижени за риска от нарушаване на принципите на върховенството на закона, демокрацията и основните права, произтичащ от приемането на някои извънредни мерки", се казва в декларацията.

Извънредните мерки трябва да бъдат ограничени до строго необходимото, да имат пропорционален и временен характер, да се подлагат на редовен контрол и да съблюдават гореспоменатите принципи и задълженията по международното право. Те не трябва да ограничават свободата на изразяване или свободата на медиите.

"Трябва да преодолеем тази криза заедно и заедно да поддържаме нашите европейски принципи и ценности по този път. Поради това ние подкрепяме инициативата на Европейската комисия за наблюдение на извънредните мерки и тяхното прилагане с цел да се гарантира съблюдаването на основните ценности на Съюза, и приканваме Съвета по общи въпроси да се заеме с въпроса, когато е подходящо", настояха подписалите документа държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във