Банкеръ Daily

Общество и политика

България подкрепя споразумението за Brexit

Министерският съвет одобри днес позицията на България за предстоящия на 25 ноември в Брюксел Европейски съвет по чл. 50 относно преговорите за оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз.

България подкрепя постигането на Споразумение за урегулирано оттегляне на Великобритания от ЕС с преходен период, което да гарантира максимално възможна последователност и приемственост в редица важни за страната ни области. Също така страната ни се обявява за постигането на възможно най-всеобхватно и тясно сътрудничество на ЕС с Обединеното кралство след Брекзит, отчитащо значимостта на страната за Европа.

Преговорите по рамката на бъдещите отношения ЕС-Великобритания продължават и за петък е насрочено ново заседание на представители на двете страни. Това съобщи днес зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

В неделя лидерите от целия ЕС се събират, за да утвърдят окончателния проект на цялостното споразумение за условията на Брекзит, което се състои от самите договорености за излизането на Великобритания плюс рамка на двустранните отношения за периода след напускането на Лондон.

Съдбата на споразумението обаче е неясна. Депутатите в британския парламент все по-усилено водят битка по въпроса за тези условия, като някои дори се опитват да отворят пътя за това страната да смени курса си.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във