Банкеръ Daily

Общество и политика

България подкрепя Северна Македония за начало на преговори за присъединяване към ЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и външният министър от служебното правителство на Северна Македония Никола Димитров обсъдиха възможностите югозападната ни съседка да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. Двамата се срещнаха в рамките на 56-ата Мюнхенска конференция по сигурността.

България подкрепя взимането на решение за началото на преговорния процес с двете страни още по време на Европейския Съвет през март 2020 година. "Ние правим всичко възможно, за да помагаме. България много пъти е водила разговори с Франция, така че да се даде зелена светлина и за Република Северна Македония, и за Албания", каза Захариева.

Тази година България и Северна Македония председателстват заедно Берлинския процес - инициатива на германския канцлер Ангела Меркел. Целта му е да стимулира сътрудничеството и развитието на добросъседските отношения в региона на Западните Балкани. Страната ни разглежда Берлинския процес като инструмент, допринасящ за запазването на динамиката на европейска интеграция на страните от Западните Балкани и естествено продължение на достиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година.

"Много добър пример за региона е две държави да съпредседателстват Берлинския процес. Искам да поздравя екипите и от двете министерства, които се сработват доста добре. Срещата на външните министри за подготовката на срещата на лидерите ще бъде в Скопие през март. Срещата на лидерите ще бъде в София през ноември. Приоритетите - свързаност, транспортна и между хората, помирение чрез образование, млади хората и зелената сделка, тоест околна среда", посочи министър Захариева.

С македонския й колега обсъдиха и предстоящото присъединяване на Република Северна Македония към НАТО. Скопие ратифицира Протокола за присъединяването към НАТО на 11 февруари. 

За търговските връзки между София и Скопие българският външен министър подчерта, че постигнатите до момента резултати остават далеч от възможностите и потенциала, които имат двете държави. "Трябва да се работи по-активно по изграждане на стратегическата инфраструктура между България и Северна Македония. Наш основен приоритет е реализирането на всички компоненти от Коридор 8, включително железопътна връзка, скоростен път и енергийна свързаност", изтъкна Захариева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във