Банкеръ Daily

Светлан Стоев:

България подкрепя ООН като лидер в справянето с предизвикателства

Министърът на външните работи в служебния кабинет Светлан Стоев потвърди твърдата подкрепа на България към ООН като израз на мултилатерализма и като глобален морален лидер в овладяването на съвременните предизвикателства, включително пандемията от коронавирус, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Стоев е подчертал това във видеообръщение, излъчено по време на Министерската среща на Алианса за мултилатерализъм, организирана в рамките на Общия дебат след откриването на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Във видеообръщението се изтъква и българската подкрепа за доклада на генералния секретар на ООН "Нашият общ дневен ред" и основното му послание, че сега е времето за по-силна и инклузивна система, основана на мултилатерализма с център ООН. Напредък в устойчивото развитие не може да бъде постигнат без справяне с последиците от изменението на климата, влошаването на околната среда и загубата на биоразнообразие.

Моята страна подкрепя усилията, положени от агенциите, фондовете и програмите на ООН за ускоряване на изпълнението на националните ангажименти, поети в областта на развитието, е казал външният ни министър.

Той е отбелязал, че зачитането на правата на човека и основните свободи, включително равенството между половете, правата на жените и децата, трябва да бъде гарантирано, тъй като те бяха най-сериозно засегнати от пандемията. Министърът на външните работи е откроил необходимостта от обединяване на усилията чрез ефективно многостранно сътрудничество и безрезервна солидарност с нуждаещите се по света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във