Банкеръ Daily

Общество и политика

България подкрепи преговорите на ЕС със Северна Македония и Албания

България приветства приемането на положително решение за започване на преговори с Република Северна Македония и Република Албания, което е важно както за сигурността на региона, така и за доверието на гражданите на тези страни в европейските институции.

Единодушното съгласие бе постигнато на 24 март 2020 г. по време на видеоконферентна връзка на министрите, участващи в Съвета „Общи въпроси”, а днес Министерският съвет одобри доклада на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева с резултатите от заседанието. България е последователна в подкрепата на европейската перспектива на всички шест държави от Западните Балкани. Тази подкрепа ще остане наш дългосрочен външнополитически приоритет, който отстояваме и като съпредседател с Република Северна Македония на Берлинския процес. Това бе обявено след днешното редовно заседание на правителството.

Същевременно, ключов принцип в процеса на разширяване продължава да бъде напредъкът според собствените заслуги. Очакваме страните да продължат с реформите и да показват съществени резултати. За България водещ ще бъде принципът за добросъседски отношения като хоризонтален критерий на всеки етап от преговорния процес. В процеса на преговорите ЕС ще следи и напредъка в процеса на разширяване с постигането на осезаеми резултати от Република Северна Македония в изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, а по отношение на Република Албания - защитата на правата на българското национално малцинство.

По време на видеоконферентното заседание на Съвета „Общи въпроси“ бе обсъдено и координирането на усилията в борбата срещу разпространението на Ковид-19.

Министерският съвет одобри също резултатите от участието на министъра на вътрешните работи в извънредното заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, формат „Вътрешни работи“ на 4 март в Брюксел и от участието на българска делегация в редовното заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, формат „Вътрешни работи“ на 13 март 2020 г. в Брюксел. В докладите са представени резултатите от дискусиите относно миграционната ситуация по външните граници на ЕС с Турция, Стратегическите насоки в областта на правосъдието и вътрешните работи, както и възможностите за подкрепа по линия на гражданската защита на ЕС в отговор на заплахата от коронавируса (COVID-19).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във