Банкеръ Daily

Общество и политика

България подкрепи цифровия зелен сертификат за пътуване

Европейската комисия представи предложение за създаване на цифрови зелени удостоверения, за да се улесни безопасното свободно движение на гражданите в ЕС по време на пандемията от COVID-19. 

Правителството одобри доклада с резултатите от редовното заседание на  Европейския съвет, което се проведе на 20 април чрез видеоконферентна връзка. 

Съветът обсъди епидемичната обстановка в ЕС и въпроси, свързани с противодействието на COVID-19, сред които дигиталния зелен сертификат и доставките на ваксини. България заяви подкрепа за създаването на цифров зелен сертификат, който да улесни свободното и безопасно движение и да допринесе за възстановяването на туристическия сектор.

На 17 март  Европейската комисия представи предложение за създаване на цифрови зелени удостоверения, за да се улесни безопасното свободно движение на гражданите в ЕС по време на пандемията от COVID-19. Цифровите зелени удостоверения ще бъдат валидни във всички държави от ЕС.

За издаването на удостоверението отговарят националните органи. Например то може да бъде издавано от болници, центрове за извършване на тестове, здравни органи.

Цифровата версия може да се съхранява на мобилно устройство. Гражданите могат също така да поискат удостоверението на хартиен носител. И при двете версии ще е налице QR код, който ще съдържа съществената информация, както и цифров печат, гарантиращ автентичността на удостоверението.

Министрите проведоха и втора дискусия в рамките на Годишния диалог за върховенството на правото. Бяха обсъдени докладите на следващата група държави-членки на ЕС - Германия, Гърция, Ирландия, Испания и Франция.

По отношенията ЕС - Великобритания от българска страна отново беше подчертана необходимостта от отстояване на принципа на недискриминация и равно третиране на всички държави-членки и техните граждани.

Председателството на Съвета на ЕС запозна министрите с напредъка по политиката на разширяване и процеса на стабилизиране по преговорите със страните от Западните Балкани.

Предоставена беше и актуална информация за Конференцията за бъдещето на Европа, която ще бъде официално открита на 9 май 2021 г. в Страсбург.

Facebook logo
Бъдете с нас и във