Банкеръ Daily

Общество и политика

България почти достига целта за разходи за отбрана от 2% от БВП

България е постигнала през тази година разходи за отбрана, равни на 1.93% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Това съобщава БТА, като се позовава на  данни, представени днес от НАТО.
Отбелязва се, че през миналата година страната ни е осигурила за отбрана 3.18% от своя БВП.

През 2014 г. държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО приеха решение разходите за отбрана във всяка една от тях да са равни на два процента от БВП до 2024 година. Преди шест години нашата страна е отделяла 1.31% от своя БВП за отбрана.
Според данните за тази година на глава от населението отбранителните разходи у нас са за 150 долара, а през миналата година са били за 263 долара. Най-голямата част от тези харчове в нашата страна са за служителите (56 на сто), за дейност и поддръжка се използват 17.9%, за инфраструктура - 6.9 на сто, а за оборудване и изследвания - 19.3 процента.
Общите данни показват, че десет страни от НАТО изпълняват или надвишават набелязаната цел за отбранителни разходи от две на сто от БВП. За тази година НАТО бележи увеличение от 4.3% на своите разходи за отбрана спрямо 2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във