Банкеръ Weekly

Общество и политика

България по пътя на Македония?

Политически наблюдатели и социолози предупреждават, че ако българските институции продължават да си затварят очите и да не обръщат внимание на новопоявилата се коалиция между двете протурски партии ДОСТ и Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), България може да тръгне по пътя на Македония.

"ДПС е изправено пред предизвикателството да доказва своя монопол в етнонационалните среди. Коалицията на ДОСТ с НПСД е ясен сигнал, че тече мобилизация на средите, които са близки до Ердоганова Турция", се казва в анализ на Институт "Иван Хаджийски". Според политолозите най-малкият въпрос в случая е този, който се свежда до процентите, които ще вземе обединението на Лютви Местан и Касим Дал, от една страна, и движението на Ахмед Доган, от друга. Задава се проблем, който е далече по-сложен и с тревожни измерения, но за него българското общество сякаш още не си дава сметка. "А примерът е съвсем близък: с двете "албански" партии в съседна Македония и с фактическата подялба на тази страна", предупреждават анализаторите.

И други наблюдатели на политическите процеси у нас и по света бият тревога, че българските институции и компетентни органи нехаят "пред турската инвазия чрез ДОСТ в българската държава и оставят без последствия натиска, който се упражнява върху населението в смесените райони за присъединяване към новосформираната политическа креатура на Ердоган". Според тях пример за такова вмешателство е, че турският посланик "нареди" на Касим Дал да се съюзи с доскорошния си враг Лютви Местан в общата им битка срещу ДПС.

Наблюдателите на този процес смятат също, че поведението на Местан и ДОСТ е провокативно, но това им осигурява присъствие в медиите. Анализаторите предупреждават, че очакваното влизане на десетки автобуси от Турция в страната за изборите също ще допринесе за покачване на резултата на тази коалиция за вота. Макар че въпросният "изборен туризъм" досега обслужваше основно ДПС. Като доказателство, че протурското обединение ще се бори със зъби и нокти за по-висок резултат, е и безпрецедентният брой заявления за гласуване, подадени от Турция на интернет страницата на ЦИК или в посолството ни. Те са над 20 хиляди. А как ще пуснат бюлетини всички тези хора в 35 секции, каквото е ограничението на броя им по закон, не е ясно. Освен това твърде много хора напускат Турция заради режима на Ердоган и голяма част от тях купуват жилища в София. Може би се разчита на тях като бъдещ електорат на "Обединение ДОСТ".

Междувременно, някои електронни сайтове, позовавайки се на свои източници, пуснаха информация, че на водачите на листи на "Обединение ДОСТ" са давани на ръка по 10 000-15 000 лева. Освен това имало сведения, че кампанията на партиите на Местан и Орхан Исмаилов в страната е много разточителна, при положение че нито една от тях не получава държавна субсидия. Но никой от специалните служби у нас не се е заинтересувал откъде идва щедрото финансиране на коалицията. "Формацията (ДОСТ - б.р.) стигна твърде далеч и буквално бе изпусната от традиционните български партии и държавните институции до точка, която я прави много опасна", алармират политически анализатори.

При това положение за ДПС няма друг избор освен да влезе в "нишата" на българска, на патриотична партия. Стъпка в тази посока показва и силно критикуваният "трансфер" на националиста Слави Бинев в движението. Това било определен знак, че ДПС търси "националната" идентификация. А слоганът им за изборите "Да спасим България" бил повече от красноречив в тази посока.

ДПС също се поддаде на еуфорията "нови" лица и вкара в листите си имена, за които не може да се намери адекватно обяснение от гледна точка на общественото мнение, смятат пък от Институт "Иван Хаджийски". Според тях именно присъствието на бивши видни имена на "Атака" са дали мотив за нападки срещу формацията на Доган на пропагандна основа както в смесените региони, така и в Турция. "Едновременно с това екзотичният подход на ръководството на партията да налага частичен патриотичен профил (чрез лица и реторика) може да се разглежда като търсене на съюзничество от страна на обществото и държавата в тежката битка с ДОСТ, който има ясно изразени връзки с режима в Турция", обясняват политолозите. И уточняват, че за ДПС е много важно да излезе от изолацията и да се върне в реалния живот на страната като българска партия, въпреки лицето "Кой" в листите й.  

Тази цел личи и от думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ: "Преди няколко месеца ние поискахме да предизвикаме промяна в нашата родина чрез президентските избори. Ние успяхме, но имаме нова битка, за да реализираме онази промяна, която искаме. Имаме много битки срещу омразата, срещу противопоставянето, но основната битка е с бедността, за това ДПС има ясна програма. Всеки един от нас има много важно място в този процес и всеки един е длъжен да даде максимума от себе си, от своята енергия", обяви Карадайъ в Ловеч. Той припомни, че ДПС е единствената партия, която преди 27 години е положила основите на това България да направи мирен и безпроблемен преход към демокрацията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във