Банкеръ Daily

Общество и политика

България пак ще ремонтира в Полша двигатели за МиГ-29

Министерството на отбраната ще поиска с официално писмо съдействие от отбранителното ведомство на Полша за размяна и ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29.

За това се договориха служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и заместник-ръководителят на мисията на Полша Ивона Якушко-Дудка на среща в Министерство на отбраната. В нея участваха и заместник-министрите Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, началникът на политическия кабинет Владко Владов, както и аташето по отбраната на Полша полковник Пьотр Грела.

„Въпросът за нас е критичен в момента, за да успеем да осигурим мисията на българските Военновъздушни сили за охрана на въздушното пространство. Ще подготвим всичко необходимо, за да може да стартираме процедурата за размяна на двигателите при първа възможност“, заяви министър Стоянов.

От своя страна заместник-ръководителят на мисията на Полша се ангажира да съдейства за възможно най-скорошно решение по този въпрос.

Двете страни потвърдиха отличните приятелски взаимоотношения между България и Полша и изключително доброто сътрудничество в сферата на отбраната.

„Бих искал да благодаря на Полша, че участва в проектите за модернизация на Българската армия. За съжаление, този процес се забави основно заради финансови причини. Нашето желание е през тези два месеца мандат на служебното правителство да положим максимални усилия, за да дадем тласък на този процес“, заяви министър Стоянов.

Сред обсъдените въпроси на срещата бяха войната в Украйна и последиците за България и Полша, както и активното участие на двете страни в инициативата „Три морета“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във