Банкеръ Daily

Общество и политика

България отзовава 70 руски дипломати

България отзовава 70 руски дипломати. Новината беше оповестена от премиера в оставка Кирил Петков, който уточни, че това е станало благодарение на службите.

"Отзоваваме 70 руски дипломати. Всеки, който работи за чужди интереси, ще бъде призован да се върне обратно в страната, откъдето е дошъл", заяви Петков, който дойде в парламента за разговори с парламентарната група на "Продължаваме промяната".

Петков поздрави службите за добрата работа за установяването на дейността на тези дипломати. "Които нашите служби са индентифицирали като хора, които са свързани в голяма степен с техните служби и са работили срещу интересите на нашата Родина", уточни той.

"Когато чужди правителства се опитват да се месят във вътрешните работи на България, ние ясно ще противодействаме", каза още премиерът в оставка.

Петков отказа да даде повече информация около дейността на руските дипломати, но уточни, че това са единствено служители на посолството и не са работили в други институции.

По думите му "Голяма част от тези хора са работели директно за чужди служби и дипломатическата им роля е била под прикритие".

"Също искам да кажа, че това не е по никакъв начин агресия към руския народ, нямаме нищо против тях. Просто, когато чужди правителства се опитват да работят и да се месят във вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат на този тип действия и в неделя очакваме един такъв пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва", подчерта той.

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова е била извикана днес в Министерството на външните работи. Там ѝ е била връчена нота за отзоваването на 70-те руски дипломати от мисията на Русия в София. Те трябва да напуснат България до 3 юли.

"Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици. То не е вземано от Министерски съвет, нито на коалиционен съвет. БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където и да го е взел".

Това написа лидерът на партията Корнелия Нинова във Фейсбук.

Facebook logo
Бъдете с нас и във