Банкеръ Daily

Общество и политика

България отпуска 20 стипендии за студенти франкофони

Правителството одобри проект на Споразумение между Министерството на външните работи (МВнР) и Специализирания институт на франкофонията за администрация и мениджмънт (СИФАМ) в София. Така се продължава действието на сключеното през 2018 г. споразумение между двете институции, което предвиди предоставянето на безвъзмездна финансова помощ от 58 000 лв. за 20 стипендианти на института от Албания, Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Република Северна Македония, Молдова, Сърбия и Украйна.

Предоставената сума от бюджета на МВнР за 2018 г. по линия на официалната помощ за развитие не е усвоена, а новото споразумение предвижда тя да бъде използвана през учебната 2020/2021 г.

Половината от тези стипендии ще се предоставят на жени и момичета като по-уязвима група по отношение последиците от пандемията на вируса COVID-19.

Предоставянето на стипендиите изразява ангажираността на нашата страна в образователното сътрудничество в Централна и Източна Европа, включително Западните Балкани и утвърждава образа на България като един от двигателите на франкофонията в нашия регион.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във