Банкеръ Weekly

Общество и политика

България отново ще работи и с трите големи рейтингови агенции

Правителството реши да поднови отношенията си с международната рейтингова агенция „Fitch Ratings Ltd.” За целта с това ще се ангажира финансовият министър Петър Чобанов, стана ясно след днешното заседание на кабинета. Отношенията ни с рейтинговата институция бяха прекратени през 2010 година. Според управляващите обаче наличието на кредитни рейтинги е ключово условие за достъп на страната ни до международните капиталови пазари.

Сега България поддържа договорни отношения с рейтинговите агенции Moody’s и Standard and Poor’s. С поставянето на независима оценка паралелно от трите най-големи рейтингови агенции се очаква да се осигури по-голяма съпоставимост и обективност на поставяните суверенни рейтинги на страната ни, аргументират се управляващите.

С друго решение правителството възложи на финансовия министър да подпише необходимите документи за продължаване на договорните отношения на България и Standard and Poor’s. След анализ е постигната по-ниска цена за ползваните услуги, което е съответства и на желанието на кабинета за намаляване на публичните разходи.

 

 

Цветомира Личева

Facebook logo
Бъдете с нас и във