Банкеръ Daily

Общество и политика

България отново е сред първенците в Европа по загинали в катастрофи

България отново е на чело по фатални произшествия на пътя в Европейския съюз. Страната ни се нарежда на второ място по брой загинали в катастрофи на един милион души с 87 смъртни случая, показват данните на Евростат. Преди нас е Румъния, която отчита 96 жертви на един милион население.

Статистическата служба посочва, че страната ни е с най-много жертвите на инциденти с коли – 48 на 1 млн. души население. В северната ни съседка най-голям броят на жертвите е сред пешеходците – 35 на 1 млн. население.

В нашата страна ПТП-та стават ежедневно, а черната статистика е факт от години. Сред основните причини за нейното съществуване е липсата на взаимодействие между отговорните институции, тенденцията за прехвърляне на отговорности, липсата на регулация и най-вече - на системен анализ на базата на обективни данни. 

За първите четири месеца на годината жертвите на катастрофи са 107, което е с 32-ма по-малко спрямо същия период на 2019 г., показват данните на МВР. През изминалата година у нас са загинали общо 628 души, а други близо 8500 са били ранени при регистрирани 6730 тежки пътнотранспортни произшествия. Заложената цел в Националната стратегия за подобряване на безопасността по пътищата, т.нар. Визия нула, е през 2020 г. броят на загиналите по пътищата да бъде сведен до 388.

В ЕС през 2018 г. общият брой на жертвите след пътно-транспортни произшествия е 23 339. От тях на пътя 45% са пътували с леки коли, 21 на сто са пешеходци, 15% - мотоциклетисти, 8 на сто колоездачи и 12% са включени в други категории (камиони, микробуси, автобуси и др.)

Ирландия е най-безопасната страна в това отношение с 29 жертви на ПТП на 1 млн. души население, следвана от Дания (30), Швеция (32) и Нидерландия (35).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във