Банкеръ Daily

"Прозрачност без граници":

България отново е първа по корупция в ЕС

Mеждународната организация за борба с корупцията "Прозрачност без граници" обяви резултатите от международния Индекс за възприятие на корупцията за 2019 година. 

Изследвани са 180 страни по целия свят. България е на 74-о място - последното в Европейския съюз. Оценките са от 0 до 100, като нулата означава тежка корупция.

Европа

Средната стойност на индекса на Европа е сравнително висока – 66 точки. Най-добре с корупцията традиционно се справят скандинавските страни Дания, Финландия, Швеция, Норвегия, както и Швейцария. Най-проблемни са държавите от Централна и Източна Европа: Гърция, Хърватия, Унгария, Румъния и България.

Стойността на индекса за България е 43 точки, като в сравнение с предходни години се изкачва с няколко позиции нагоре в класацията, за да достигне 74-о място.

Въпреки наблюдението на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка България и Румъния показват "малък напредък" в реформата на съдебната система и борбата с корупцията, показва докладът.

Индексът отразява възприятията за корупцията в цялост и включва способността на държавата да налага ефективно съдебно преследване, защитата на борещите се с корупция като журналистите например. 

Ето защо проучването обръща внимание на проблемите със свободата на словото в България. "В България липсват независими и прозрачни медии. Често е неясно кой притежава дадена медия и какви политически връзки има", твърди се в доклада.

При съставянето на индекса са използван голям брой доклади и аналитични оценки от международни изследователски и финансови институции, сред които Световната банка, Световният икономически форум, Университетът в Гьотеборг и други. 

България е включена в изследването за двадесет и втори пореден път, а то се публикува ежегодно от 1995 година и отразява анализи, оценки и възприятия относно нивото на корупция според представителите на бизнеса, местните и чуждестранните анализатори в съответните страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във