Банкеръ Daily

Общество и политика

България отбелязва 112 години независимост

Снимка: Архив

На 22 септември се навършват 112 години от независимостта на България. В цялата страна ще има официални чествания и тържества. Тази година заради COVID-19 някои тържества ще бъдат отменени или чествани символично, но кулминацията на честванията по традиция е във Велико Търново.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще произнесе тържественото слово във Велико Търново. Тържествената заря-проверка ще започне в 19.30 часа на площад „Цар Асен І” пред крепостта "Царевец". Честванията в града ще преминат под патронажа на председателя на българския парламент.

Председателят на парламента ще приеме почетния строй на ротите на Националния военен университет. По традиция ще бъде прочетен манифестът, с който на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд провъзгласява независимостта на страната.

Денят на Независимостта на България ще бъде отбелязан тържествено в гарнизоните в цялата страна. В честванията по повод 112-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България ще участват представителни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Националната гвардейска част (НГЧ) и Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“.

Военнослужещите ще се включат в церемониите по издигане на националния флаг на Република България, благодарствените молебени и в тържествените ритуали по полагане на венци и цветя пред паметниците на героите, загинали по бойните полета за свободата и независимостта на нашата Родина в градовете Горна Оряховица, Стара Загора, Хасково, Сандански, Враца, Сливен, София, Русе, Варна, Бургас и Костинброд и в селата Опицвет и Климент.

В София в 12 ч. пред сградата на Президентството ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Facebook logo
Бъдете с нас и във