Банкеръ Daily

Общество и политика

България осъжда ядрения опит на Северна Корея

Министерството на външните работи на България осъжда остро извършения от Корейската народно-демократична република  на 3 септември шести по ред ядрен опит. 

В съобщението се казва, че тази поредна тежка провокация е сериозно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението за гаранциите на МААЕ. България категорично осъжда подобни действия, които водят до допълнително повишаване на напрежението в региона и представляват заплаха за световния мир и сигурност.

Призоваваме КНДР да прекрати веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин, изпълнявайки в пълна степен своите международни ангажименти, както и да се ангажира с конструктивен диалог с международната общност за намирането на изход от ситуацията по мирен път.

Тази сутрин Северна Корея обяви, че е направила успешен опит с водородна бомба. Водородният заряд, с който е направен днешният опит, може да бъде качен на междуконтинентална балистична ракета. Лидерът Ким Чен Ун лично е инспектирал оръжието в Института за ядрени оръжия на Северна Корея.

Броени часове след шестия севернокорейски ядрен опит говорителка обяви в ефира на централната телевизия на КНДР, че "опитът с водородната бомба е преминал напълно успешно".

Междувременно Геологическата служба на САЩ, както и китайски и южнокорейски сеизмолози, регистрираха земетресение на територията на Сверена Корея. Магнитудът е между 5.2 и 6.3.

И трите сеизмични служби отбелязват, че дълбочината на сеизмичното огнище е 0 километра, т. е. то се намира на самата земна повърхност.

Поради това експертите смятат, че става дума за взрив, а не за естествено явление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във