Банкеръ Daily

Общество и политика

България осъди новия ракетен опит на Северна Корея

България категорично осъжда извършеното поредно изстрелване на ракета от КНДР, се казва в изявление на Министерството на външните работи (МВнР), разпространено до медиите след като тази нощ Пхенян отново изстреля ракета над Япония.

"В рамките на по-малко от две седмици КНДР направи втора изключително сериозна провокация, която засилва напрежението в региона и застрашава световния мир и сигурност. Остро осъждаме това поредно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН", се казва в изявлението.

МВнР приветства приетите на 11 септември нов и санкции срещу КНДР, както и свикването днес на извънредно заседание на Съвета за сигурност по севернокорейската ядрена и ракетна програма. Ведомството посочва подкрепата на страната по-активна роля на ЕС в търсенето на мирен изход от кризата, както и приемането на нови автономни санкции на ЕС и тясно взаимодействие с международните партньори по казуса.

"Отново настойчиво призоваваме КНДР да прекрати незабавно веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин, изпълнявайки в пълна степен своите международни ангажименти, както и да се ангажира с конструктивен диалог с международната общност за намирането на изход от ситуацията по мирен път", се казва в съобщението на министерството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във