Банкеръ Daily

Общество и политика

България оказва практическа подкрепа на страните от Източното партньорство

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва днес в Брюксел в срещата на министрите на външните работи от ЕС и техните колеги от шестте страни от Източното партньорство - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Инициативата, която започна през 2009-а, отбелязва своята десета годишнина.

Дискусията в рамките на работната сесия на министерската среща се фокусира върху постигнатия напредък по прилагането на 20-те цели на Източното партньорство. Обща бе оценката, че е отбелязан добър напредък в области като икономика, търговия, малки и средни предприятия, свързаност, установяване на близки и уеднаквени тарифи за роуминг, безвизови пътувания, енергийна ефективност, контакти между хората и образование. В същото време са необходими още усилия в такива сфери като върховенство на закона, добро управление, борба срещу корупцията, изборно законодателство, независими медии. Неравномерен е напредъкът и по правата и свободите на гражданското общество. 

Захариева даде пример за подкрепа, която България предоставя, чрез проекта на българския Дипломатически институт по енергийна дипломация в Украйна, финансиран от нашата страна и правителството на САЩ. Около 840 украинци от 8 водещи университета в 6 града са се възползвали от него през периода 2017 - април 2019-а. България също така активно участва в изпълнението на различни проекти и предоставя финансова подкрепа на Молдова, Грузия и Армения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във