Банкеръ Daily

Общество и политика

България одобри присъединяването на Македония към НАТО

Правителството одобри проекта на Протокол към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Македония към НАТО. Със същото решение Министерският съвет упълномощи временно управляващия Постоянната делегация на България към НАТО да подпише присъединителния протокол. 

Вчера представителят на Алианса от отдела за политически въпроси и политика на сигурност Таня Хартман, която отговаря за присъединяването на Македония, обяви, че страната може ще може да стане пълноправна членка до пролетта на 2020 г.  Хартман каза, че подписването на протокола, с който формално ще започне присъединяването на страната към Алианса, ще бъде насрочено "в следващите дни".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбелг заяви, че присъединителният протокол за влизането на Македония в НАТО ще бъде подписан в близко време. За ратификацията ще бъде необходимо повече време, всичко зависи от 29-те парламента, заяви Столтенбелг за "Политико". Възможно е тази седмица посланиците на страните-членки на НАТО да подпишат протокола.

Щом всички подпишат, Македония ще може да участва в дейностите на НАТО като поканена страна. Ако това действително се случи до няколко седмици, македонският министър на отбраната ще може да участва дори в срещата на ресорните министри на Алианса, насрочена за 13 февруари.

Договорът от Преспа беше подписан на 17 юни от премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев. Той откри пътя пред Македония за членство в НАТО и започване на преговори за присъединяване към ЕС. Договорът предвижда промяна на името на Македония, която ще се казва „Република Северна Македония“. Миналата седмица Гърция ратифицира спорния договор с Македония.

Facebook logo
Бъдете с нас и във