Банкеръ Daily

Общество и политика

България очаква в сряда 2400 дози от ваксината на "Модерна"

На 13 януари страната ни очаква първата доставка от ваксината срещу коронавируса на компанията „Модерна“. Препаратът е вторият, който европейският регулатор одобри за употреба след ваксината на "Пфайзер"/Бионтех".

"Количеството, което ще пристигне, е 2400 дози, като доставката се извършва едновременно във всички европейски държави", каза на среща при премиера Богдан Кирилов,  директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Следващата доставка ще бъде на 18 януари, когато България ще получи 35 000 дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", следват още около 4000 дози на 25 януари отново на "Модерна", а на 2 февруари - 35 000 дози на "Пфайзер" и "Бионтех".

"Колкото се може по-бързо повече хора да се ваксинират на първата линия, освен докторите и учителите. Създайте точен и строг график, както и максимално добра организация за поставянето на ваксините. Случаи като този в Сандански повече да не се повтарят", нареди министър-председателят Бойко Борисов, визирайки общинските съветници от Сандански, които бяха ваксинирани преди лекарите.

С пристигането на различни партиди на ваксините срещу COVID-19 по различно време се дава възможност за използването на целия потенциал на системата, подчерта премиерът.

За момента в страната са имунизирани 14 161 души. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във