Банкеръ Daily

Президентът:

България очаква своевременна подкрепа от съюзниците за модернизация на армията

България очаква своевременна подкрепа от своите съюзници за съхраняване на отбранителния капацитет на Българската армия и модернизация на въоръжените си сили. Това е заявил държавният глава Румен Радев на срещата си днес с председателя на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Радев и Бауер са обсъдили рисковете и заплахите пред сигурността, произтичащи от войната в Украйна, както и предприетите мерки за повишаване на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на Алианса.

Румен Радев е изразил високата си оценка за подкрепата, която Нидерландия оказва за охраната на българското въздушно пространство, както и за отличното взаимодействие на българския контингент в рамките на формирането и подготовката на батальонната бойна група на Алианса на територията на България.

Обща е била позицията, че динамичните промени в средата за сигурност изискват преосмисляне на начина, по който европейските страни-членки на Алианса инвестират в отбранителни си способности. Президентът Радев е призовал за преодоляване на разделението в рамките на НАТО на страни-производители и страни-купувачи, като се пристъпи към съвместното разработване и внедряване на отбранителни технологии и оборудване, възможност за което предоставя механизмът DIANA. Това е и най-прекият път към постигане на оперативна съвместимост между отделните страни-членки в Алианса, е подчертал президентът.

С адмирал Роб Бауер се е срещнал и премиерът Кирил Петков. Двамата са обсъдили стратегическите планове на НАТО за укрепване и отбрана на Източния фланг. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във