Банкеръ Daily

Общество и политика

България очаква от Турция въздържаност от пропаганда на балотажа

България очаква турските институции категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в страната ни, по време на балотажа на изборите за президент.

Тази позиция е заявена на среща между постоянния секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов и извънредния и пълномощен посланик на Турция в София Айлин Секизкьок, съобщават от външното ни министерство.

Двамата са обсъдили случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация, както и призиви в Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас. 

"Всички видяхме поведението на някои представителни органи в Турция преди първия тур на изборите. Това може да се тълкува като намеса във вътрешните работи на България", каза по-рано днес на пресконференция служебният вицепремиер и служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 

По турска телевизия на 9 ноември са казали, че на изборите има кандидат-президент турчин. Призовавали са българските граждани в Турция да отидат и да гласуват масово. Отправен е призив: "Желаем турчин да бъде президент на България". В Анадолската агенция на 10 ноември призовават българските граждани в Турция да отидат до урните и да отправят силен глас към прародината. Във вестник "Хюриет" има публикация, в която се казва, че в България за първи път турчин участва в качеството си на кандидат за президент. Много важни избори. Един глас е един глас. Трябва да достигнем до такава подкрепа, която да позволи на братята ни там да бъде основен коалиционен партньор, както е било и преди, се посочва в публикацията. В интервю на кмет в района на Бурса се казва, че изборите са важни за живеещите в Турция наши сънародници, важни са и за ДПС, обяви Рашков.

"Като добавим към всичко това случаите на 1500 гласували в една секция. Това означава на всяка минута гласоподавател да влезе, да му проверят документите, да гласува и да излезе, което е обективно невъзможно. Дадена е такава скорост, с която е постигнат резултат, който е обективно невъзможен", подчерта вътрешният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във