Банкеръ Daily

Общество и политика

България очаква 2000 дози от ваксината на "Модерна" на 11 януари

На 14-15 януари ще бъдат отчетени резултатите от разпространението на коронавируса след празниците, както и ефектът от връщането на малките ученици в клас и на децата в детските градини и яслите. На база на данните ще се вземе и решение дали и по-големите ученици да се върнат към присъствено обучение. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравните власти за ситуацията с коронаворуса.

Министърът отчете "изключително положителни", по думите му, резултати от въведените противоепидемични мерки. На седмична база излекуваните са два пати повече от новозаразените. Стана ясно обаче, че въведените противоепидемични мерки засега остават без промяна.

Новозаразените са 1002 или 9,9% от тестваните, излекуваните са 2023 или два пъти повече от новите случаи. Три са областите с най-ниска заболеваемост (под 120 на 100 000 души) - Кърджали, Разград и Габрово. Най-висока е заболеваемостта във Враца (249 на 100 000), Русе (245 на 100 000), Варна (238 на 100 000).

България продължава да е на 24-то място по заболеваемост от COVID-19 в Европейския съюз и на пето място на Балканите. По смъртност сме на трето място в ЕС, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Имунизираните срещу коронаворуса у нас са 7913. Няма данни за усложнения след ваксините. Ваксинирани в първата фаза са 55.39 на сто от лекарите, 20.4 на сто от професионалистите по здравни грижи, 15.31 на сто от помощния персонал, 8.9 на сто са други. "Все още сме далече от масовата ваксинация, а когато се доближим до нея, ще има ясни отговори", каза Костадин Ангелов.

Има готовност съвсем скоро да започне ваксинирането в домовете за възрастни хора, като най-напред ще се имунизират хората в домове, в които не е имало заболели.

"Колкото по-близо до предстоящите избори издадем плана за действие при избори в условията на пандемия, толкова по-актуален ще бъде той", допълни здравният министър.

В рамките на месец общият брой на доставените ваксини у нас ще стигне 100 000, без евентуалните доставки от одобрената в сряда от европейския регулатор ваксина на "Модерна".

Следващата седмица се очаква първата доставка на ваксината на "Модерна" във всички европейски държави, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

2000 дози от ваксината на "Модерна" ще бъдат доставени на 11 януари, потвърди и здравният министър. Страната ни е поръчала 500 000 дози, достатъчни за ваксинирането на 250 000 български граждани, уточни той.

Вчера Европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина за употребата на ваксината на "Модерна". Тя е втората, която получава разрешение за употреба в Евросъюза след тази на "Пфайзер" и "Байонтек", която беше одобрена в края на миналата година и вече се използва в страните, които започнаха имунизацията, включително в България.

"Създадена е организация. "БулБио" вече има условия за приемане, съхранение и разпределение към останалите области", увери Кирилов.  Предимството на тази ваксина е, че от 2 до 8 градуса тя може да се съхранява до 30 дни, което в значителна степен ще бъде облекчение за разпределянето ѝ.

"В следващите дни очакваме потвърждение от производителя и от Европейската комисия за количествата, които трябва да получим в следващите седмици. Ще ви информираме своевременно. Имаме информация, че следващата седмица вече ще имаме първа доставка във всички европейски държави", поясни още шефът на Агенцията по лекарствата

Според експертите ваксината на "Модерна" има 94,1% ефективност, като в изпитанията са участвали над 30 000 души. Тя може да се използва само за лица над 18 години. Също както и ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек" трябва да поставя два пъти с интервал между двете дози от 28 дни. "Модерна" също е използвала т.нар. mRNA технология с молекули, които стимулират имунната система да се справи с вируса. Съхранението ѝ трябва да е при температура до минус 20 градуса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във