Банкеръ Weekly

Общество и политика

БЪЛГАРИЯ НЯМА НУЖДА ОТ ЕВРООБЛИГАЦИИ ТАЗИ ГОДИНА

Г-н Кънингам, има ли нещо преднамерено във факта, че Merrill Lynch отпадна от конкурса за инвестиционен посредник при продажбата на БУЛБАНК, или наистина става дума за грешка в документите?


- Историята е много проста и няма никакъв скандал. Става въпрос за една глупава грешка от наша страна. При попълването на документите сме допуснали грешка, като сме включили в екипа, който ще работи по проекта, някои хора, които не са граждани на страни от Европейския съюз. Проектът се финансира от програмата ФАР на Европейския съюз и според нейните изисквания екипите трябва да са съставени преобладаващо от граждани на Европейския съюз. Подобно изискване имат и други програми, като например USAID. Тези, които са попълвали документите от наша страна, не са се съобразили с това условие и така бяхме дисквалифицирани от конкурса за посредник по продажбата на БУЛБАНК. Това е всичко, което знам, и в него няма никаква мистерия.


Бяха ли включени във вашия екип и български фирми?


- Аз не работя по този проект, но доколкото ми е известно, щяхме да използваме и българска компания. За съжаление не зная нейното име.


На какъв етап е подготовката за емисията на българските еврооблигации?


- Не мисля, че има някаква тайна в това отношение. Ние все още говорим с правителството за подходящото време, когато ще пуснем емисията. В момента пазарът не е много добър поради кризата в Азия и събитията в Русия. Ако България иска да емитира еврооблигации сега, стойността на емисията ще е по-висока от тази, която би се получила, когато пазарът се възстанови.


Може ли да се очаква емисията да се появи на пазара до края на тази година, особено като имаме предвид, че в бюджета са предвидени 200 млн. долара приходи от нея?


- Не мисля, че е задължително България да получи тези пари до края на тази година. Сумата може да е записана в бюджета, но България няма нужда от тези пари. Приходите от данъци са много по-добри в сравнение с минали години и фискалният резерв е доста висок. Това означава, че няма спешна нужда от пари. Ако имаше такава нужда, щеше да се пусне емисията, но сега България е в много добро състояние.

Facebook logo
Бъдете с нас и във