Банкеръ Daily

Росен Плевнелиев:

България няма да се поддаде на външен натиск при формиране на правителство

България няма да се поддава на външни внушения при формирането на правителство. Това заяви президентът Росен Плевнелиев от Брюксел, където участва в срещата на върха на Европейския съюз. Повод за изказването му стана изявлението на лидера на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстад, в което той призовава лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не влиза в коалиции с крайни десни и популистки партии, визирайки Патриотичния фронт.

Държавният глава посочи, че съставянето на кабинета няма да зависи от желанията на "хора" от Брюксел, а просто защото сега върви по един обективен път да намери своето решение за своите проблеми. Той подчертава, че то минава през коалиционно правителство с ясна програма за действие, което да бъде проевропейско и продемократично.


"За мен е важно българските политици да се съобразят с вота на гражданите и с националния интерес", каза Плевнелиев. Според него резултатите на изборите показват един проевропейски вот и ясно послание за надграждане на демократичната държава в България, включително с един по-умерен тон на политиците, по-малко реваншизъм и много повече работа по националните приоритети.


Президентът приветства начина, по който се водят консултациите за съставяне на правителство и изрази надежда те завършат успешно.
"Дали ще бъде голяма коалиция, дали ще бъде широка коалиция, дали ще бъде дясноцентристка коалиция, това е нещо, което политическите партии ще преценят, но е много важно да стъпи на ясни основи и принципи и няма как това да не са силно изразени проевропейски позиции и приоритети, защото това е, което народът зададе и което се изисква от българската икономика и бизнес", каза още Росен Плевнелиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във