Банкеръ Daily

Илияна Йотова:

България не трябва да допуска двойни стандарти при разпределението на Ковид-ваксината в ЕС

Днес ще се проведе онлайн Европейски съвет, посветен изцяло на необходимостта от координирани мерки за борба с пандемията. Очаква се за първи път конкретно да се говори за ваксините и готовността за ваксиниране на европейските граждани. Това написа вицепрезидентът Илияна Йотова в личния си профил в социалната мрежа Фейсбук.

"Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че в най-оптимистичния вариант първите доставки на ваксината срещу Ковид-19 ще бъдат между 20 и 50 млн. месечно за целия съюз. Въпросът ще бъде сложен на масата - как ще бъдат разпределени ваксините, кои държави и кои групи граждани трябва да бъдат приоритет?", пише още Йотова и добавя: "Не познавам предварително българската позиция, но категорично не трябва да допускаме двойни стандарти. Животът на един гражданин от една държава членка не струва по-малко или повече от живота на гражданин от друга държава членка".

Що се отнася до вътрешните критерии, сред първите ваксинирани трябва да са лекарите и медицинските служители. Проблемът с тях става катастрофален, смята Йотова.

"България трябва да настоява да се въведат поне бързи тестове на въздушните и сухопътни граници на страните. Аргументът ни е още по-силен като държава, външна граница на ЕС", пише още вицепрезидентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във