Банкеръ Daily

Теодора Генчовска:

България не прави отстъпление за официалния език на РСМ

"България не прави отстъпление по отношение позицията си за официалния език на РСМ, изцяло се съобразяваме с решението на Народното събрание" - обяви по време на пресконференция министърът на външните работи Теодора Генчовска след подписването на двустранния протокол между Република България и Република Северна Македония.

"Както знаете в двустранните си отношения с Република Северна Македония България не признава техния официален език. Това обаче е малко по-специфично в контекста на останалите 26 държави членки на Европейския съюз. Като те имат своята позиция и по никакъв начин не можем да ги задължим да приемат нашата официална позиция, но нашата позиция е напълно гарантирана такава, каквато е формулирана съгласно Договора в целия пакет от преговорни рамки.

Нито един документ обаче - оттук нататък в процеса на присъединяване на Република Северна Македония към ЕС - не може да се приеме като признаване от страна на България, че съществува така наречения македонски език.

Това е ясно описано в едностранна декларация, която България ще представи по време на срещата в понеделник - 18 юли, на заседанието на постоянните представители в ЕС в Брюксел.

Тази декларация ще бъде приета от Съвета на ЕС, така че българската позиция остава непроменена и тя е ясно заявена в унисон с решенията на Народното събрание" - подчерта Генчовска.

На въпрос защо не разкрие съдържанието на Протокола, Генчовска отговори, че преговорната рамка включва Договора за добросъседство, Протоколите и към формулировките, които са в заключенията на Съвета.

"Това означава, че трябва да изчакаме цялата процедура. А именно - заседанието на комитета на постоянните представители в понеделник, 18 юли, обявяването на писмената процедура и след това - някъде към вторник, 19 юли, ще имаме информация дали целият този пакет - преговорна рамка, заключения и протокол - са вече факт. И тогава ще ви представим всички документи" - обеща министър Генчовска. 


Реално обаче същинските преговори за членство в ЕС на Първата междуправителствена конференция ще започне само Албания. Скопие ще трябва първо да промени Конституцията си, като впише българите като равни на останалите народи. Това трябва да стане освен в Конституцията на РСМ и в останалото законодателство на съседката ни. Едва след това ще се проведе Втора междуправителствена конференция и тя ще е началото на преговорния процес за Република Северна Македония.


Facebook logo
Бъдете с нас и във