Банкеръ Daily

Общество и политика

България: "Не" на Европа на различни скорости

България е против Европа на различни скорости. Нямаме ползи от допълнителното фрагментиране на Европа на ядро и периферия. Това заяви служебният вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС Деница Златева по време на брифинг след заседанието на правителството.

„Позицията ни е запазване на единството и целостта на Европа. Някои от вариантите предполагат Европа на две скорости. Не сме обсъждали плюсовете и минусите от петте сценария в Бялата книга. Това ще бъде един доста дълъг процес“, коментира Златева.

Тя подчерта,  че правителството е наясно, че след публикуването на Бялата книга за развитието на Съюза в следващите години до 2025 г. дебатът за това как ще се развива, как ще се реформира, на къде върви ЕС, тепърва започва. Златева коментира, че е много важно каква ще е нашата национална позиция и какви коалиции ще търси България заедно с други държави членки, така че да се постигне една по-голяма интеграция.

"Имаме период до декември месец до заседанието на Съвета на ЕС, в който трябва да формираме и нашето национално виждане като равноправна държава членка, какво очакваме от Съюза, какъв ще бъде нашият принос в развитието на ЕС. За нас е важно, че ЕС трябва да запази своята солидарност, цялост. Има представени пет сценария, които са само начална точка за тази дискусия. В рамките и на МС, и на президентската институция, и с представители на гражданското общество, разговорите ще започнат, като финализирането им ще бъде оформянето на национална позиция, която ще бъде защитена по време на Съвета“, каза още вицепремиерът. 

Златева обясни, че на заседанието на Съвета на ЕС 9 и 10 март в Брюксел ще се разгледат няколко основни теми. Едната е свързана с растежа, заетостта и развитие на конкурентоспособността. Втората тема, която е изключително важна за нас, е свързана с миграцията и препотвърждаваме прилагането на всеобхватната политика и по предоставяне на убежище, и за справяне с миграцията, като акцентираме върху сигурността на външните граници и предприемането на всички организационни, финансови и политически мерки за гарантиране на тази сигурност.

На днешното заседание кабинетът одобри българската позиция за заседанието на Европейския съвет. Страната ни ще бъде представлявана от президента Радев.

По темата „Работни места, растеж и конкурентоспособност“ се очаква Европейският съвет да потвърди мерките, необходими за по-нататъшно насърчаване на инвестициите, икономическия растеж и заетостта, с цел гарантиране на устойчивост на положителните икономически тенденции в европейските икономики.

България ще подчертае значението на тези мерки както за устойчивостта на европейския социален модел, така и за повишаването на релевантността на ЕС за европейските граждани. В частта „Миграция“ ще бъде направена оценка на изпълнението на насоките, дадени на неформалната среща на държавните и правителствени ръководители в Малта на 3 февруари.

Очаква се Европейският съвет да насърчи усилията за бързо прилагане на всички аспекти на всеобхватната миграционна политика на ЕС. Позицията на България е, че осигуряването на пълен контрол върху външните граници е от първостепенно значение и следва да бъде постоянен водещ приоритет на ЕС, изискващ солидарна подкрепа за държавите-членки на предна линия.

В частта „Външни отношения“ приоритетно ще бъде обсъдена ситуацията в Западните Балкани. България ще потвърди изразяваната и до момента позиция за подкрепа на политиката на разширяване на ЕС към всички страни от Западните Балкани, но ще подчертае, че напредъкът на всяка страна следва да се основава на индивидуалните й постижения по изпълнението на необходимите критерии. 8 март 2017 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във