Банкеръ Daily

Екатерина Захариева:

България не може да одобри преговорната рамка със Скопие в сегашния ѝ вид

"Към момента България не е в състояние да одобри преговорната рамка за Република Северна Македония в този вид, в който се представя". Това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, преди участието си в заседанието на парламентарната комисия по външна политика.

Захариева припомни, че 10 на ноември предстои заседание на Съвета "Общи въпроси", на което трябва да се одобри преговорната рамка.

Външният министър посочи, че в договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. има всички гаранции, стига да се изпълнява добросъвестно и от двете страни, но, за съжаление, нашата оценка е, че това не се случва. "Въпреки многото спекулации в македонската преса, нито сме искали промяна на конституцията, нито нашите претенции са нови, нито сме оспорвали правото за самоопределяне. Проблемът е, че договорът не се изпълнява добросъвестно според нас", добави вицепремиерът.

Екатерина Захариева отбеляза, че екипите на министерствата на външните работи на България и Северна Македония са във всекидневни интензивни преговори в опит да се решат конфликтните въпроси, така че да гледаме повече напред. Имаме време, но е крайно малко, допълни тя. "Както ние признаваме реалността, така те трябва да признаят миналото", подчерта за пореден път външният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във