Банкеръ Daily

Общество и политика

България не е поискала помощ от ЕС заради наводненията

Българските власти не са задействали механизма за гражданска защита на ЕС заради наводненията през последните дни, съобщи говорителят на Европейската комисия Балаш Уйдари.

Той поясни, че Комисията е в контакт с българските власти и е запозната със ситуацията, но от наша страна няма отправено искане за помощ.

Засега България не е задействала механизма на Европейския съюз за гражданска защита. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос.

"Научихме за трудната обстановка в България, възникнала след наводненията", отбеляза говорителят на органа на изпълнителната власт на 27-те.

По думите на говорителя Европейската комисия е във връзка с властите в нашата страна, за да се прецени дали е необходима помощ.

Европейският механизъм за гражданска защита може да осигури подкрепа при издирване и спасяване; при изпращане на лекари, лекарства и здравно оборудване; при пречистване на водата; за предоставяне на средства за временен подслон. Механизмът съгласува действията в отговор на природни и причинени от човека бедствия на равнище ЕС, и в него участват също Исландия, Норвегия, Сърбия, Северна Македония, Черна гора и Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във