Банкеръ Daily

Кристалина Георгиева:

България не е най-добрият пример за приобщаващо развитие

На уроците от "една криза без аналог" акцентира д-р Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, в речта си по време на церемонията за връчване на званието "Доктор хонорис кауза" в Американския университет в България на 8 септември.

"Преминахме през и все още не сме загърбили безпрецедентна криза - през 2020 г. световната икономика беше на ръба на тотален срив и изживяхме най-тежката рецесия в мирно време след Голямата депресия. През 2021 г. прогнозата ни е за възстановяване, но то също се отличава от всички останали - със спирания и нови проблеми, които се появяват на хоризонта", посочи тя в речта си.

Успяхме да изведем световната икономика на безопасен пристан, като осигурихме огромна подкрепа чрез инструментите на фискалната и паричната политика. А ние, европейците, се ориентирахме към заемането на парични средства на пазарите като колектив - нещо, което мислех, че няма да доживея, отбеляза тя.

Признахме, че икономическата политика не може да бъде оставена изцяло и единствено в ръцете на икономистите, констатира още Кристалина Георгиева и припомни, че МВФ за първи път интегрира в прогнозите си епидемиологични данни за способността на ваксината да ни предпази и за въздействието на бъдещи варианти, за да бъде в състояние да определим вероятния път на развитие световната икономика.

И за да ви разкажа за тази година, все още очакваме ръст на световната икономика от приблизително 6 на сто, който обаче остава променлива величина, тъй като някои държави се справят по-добре от други, посочи управляващият директор на МВФ.

Мога с гордост да кажа, че в МВФ предприехме решителни действия, заяви Кристалина Георгиева и припомни, че институцията е предоставила финансови спасителни въжета - реални спасителни въжета - на 86 държави. През април миналата година ми се обадиха президенти и министър-председатели с думите: "Кристалина, благодарим на Бога за Фонда, защото ако ви няма, няма да можем да плащаме на медицинските сестри и лекарите си, няма да можем да подпомагаме бизнес сектора", посочи тя.

Забележително постижение е, че колективно успяхме да дадем тласък на световната икономика в размер на 650 милиарда долара. Това е най-голямата емисия на специални права на тираж в историята на Фонда - подкрепата след световната финансова криза беше на стойност 250 млрд. и хората смятаха, че е в нечувано голям размер, каза Георгиева.

По думите й инструментът е наистина чудодеен и функционира благодарение на колективните съгласувани действия на всички страни.

А за тези, които може би се интересуват колко е получила България до момента, отговорът е 1.3 милиарда лева или еквивалента на две на сто от БВП на страната, отбеляза управляващият директор на МВФ.

Тя обясни и какво означава да изградим устойчивост. На първо място, устойчиви хора. Хора, които са отлично образовани, като вас, които завършвате образованието си тук. Хора, които са здрави, социално активни, отлично вградени в общностите, но и притежаващи здрави основополагащи ценности като смирение, съпричастност, доброта, защото живеем в свят, в който се нуждаем един от друг и трябва да можем да си подадем ръка, посочи Георгиева.

На второ място за изграждане на устойчивост Георгиева посочи устойчива планета. "Едно от нещата, които научих в живота си е, че често пренебрегваме закона за непредвидените последствия. И няма по-убедително доказателство от кризата, породена от изменението на климата. В продължение на векове градихме благоденствие, използвайки нефт и газ, и въглища - това беше важно и даваше резултат. Днес имаме електричество, транспорт, свързаност, промишлеността ни е в подем. Имаме обаче и емисии въглероден двуокис, които застрашават бъдещето ни", отбеляза тя и допълни, че трябва да се справим с този проблем решително, като изрази надежда, че младите хора тук ще ни водят в това отношение.

И накрая, устойчиви икономики, каза Георгиева. България е добър пример за макроикономическа стабилност, но не е най-добрият пример за приобщаващо развитие. Твърде много от нашите сънародници се чувстват изключени или изоставени, а това е глобален проблем, така че ако искаме да бъдем устойчиви, трябва да се справим с проблема на изключително асиметричното натрупване на богатство, който наблюдаваме във времето, коментира тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във