Банкеръ Daily

Сергей Станишев

България може се кандидатира за седалище на Европейската агенция по труда

България има шанс да привлече новата Европейска агенция по труда, като предложи седалище в София. Така у нас ще има европейска структура с бюджет от 52 млн. евро годишно и 150 работни места. Работа на правителството е да представи кандидатурата ни подобаващо, за разлика от предния път с Европейската агенция по лекарствата. Това обяви българският евродепутат Сергей Станишев.

Другата седмица в Страсбург ще се гласува регламентът за създаване на Агенцията, кандидатури се подават до 6 май, а финалното гласуване в Съвета ще се проведе на 13 юни в Люксембург. Кипър, Латвия и Словакия вече работят по въпроса.

"Би било жалко, да пропуснем и тази възможност. Още повече, че България има традиции в социалната политика и законодателство, а като най-бедната страна-членка на ЕС въпросът за трудовите права стои с особена важност. Ето защо, настоятелно призовавам българското правителство да подходи сериозно и да кандидатства за седалище на тази нова европейска агенция – не само чрез издържани документи, но и със сериозна дипломатическа офанзива за осигуряване на подкрепа от останалите държави-членки“, каза още Станишев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във