Банкеръ Weekly

Животът след пандемията

България може на направи велик преход, ако политиците позволят

Най-големият риск е 12 млрд. евро от Брюксел да потънат за корупция.

S 250 b3fcf95c 6353 4883 b273 07b423a8c10e

България е изправена пред уникалната възможност да рестартира икономиката си и да се отърве от неработещите модели. Възможност има - 12 млрд. евро от Европейския съюз за възстановяване след епидемията от коронавирус. За управляващите са оставени последните две крачки - да проявят политическа воля и да разсекат възела на зависимостите, защото рискът тези пари също да потънат в джобовете на любимите бизнес пудели, никак не е за подценяване.

 

Прозрачните и ефективни механизми за контрол са условие № 1, винаги когато става въпрос за разпределяне на пари. Около тази идея се обединиха участниците в онлайн конференцията „Животът след пандемията – връщане към нормалното или ново начало”, проведена на 15 юни.

Дискусията беше организирана от евродепутата Радан Кънев и независимата общоевропейска медийна мрежа Euractv. В нея участваха европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон, Мейрийд Макгинес - заместник-преседател на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент, Юлиан Попов - бивш министър на околната среда и водите, Ивайло Калфин - бивш вицепремиер и социален министър, политици и експерти. Очаквано, главната тема бе безпрецедентният възстановителен пакет за общността на стойност (засега) 750 млрд. евро, предложен от Урсула фон дер Лайен.

"Истинските, успешните реформи, имат нужда от финансиране.Те имат нужда от "гориво". И за първи път в българската история от Освобождението, България разполага с такава възможност. В един 3-4 годишен период да извърши промени, които да засегнат поколения български граждани, така че да изоставим манталитета на социален и икономически опашкар", заяви Кънев.

“Връщане към нормалното“ обаче няма да е възможно без ново начало, нови правила и строг контрол върху изразходването на парите. В българския случай връщането към "старото" съвсем не би означавало нормализиране на живота, защото и преди година бяхме свидетели на не съвсем нормални събития - корупционни скандали, злоупотреба с влияние, раздаване на парите от еврофондовете на свои хора. Затова нямаме нужда от връщане към негативните аспекти на нормалността отпреди една година, а от поставяне на икономическите и социалните условия на друга основа - пазарна и почтена. Другият вариант е нещата да тръгнат още по-зле, отколкото бяха преди.

Според Радан Кънев добре поддържаните корупционни канали още от времето на късния социализъм никога не са спирали да работят, а опасността "новото начало“ да се окаже рестарт на мафията на по-високо ниво е повече от реална.

“Когато в нашата икономика, особено през държавната власт, влязат значителни средства, те много бързо, много лесно, намират своя път. Така че голяма част от тези средства могат да се върнат в ръцете на политическата власт, но вече като нелегитимно финансиране на политици и политически партии. Това завърта порочния кръг, в който тези средства, отново по нелегитимен пазарен начин, се изливат в медийни канали и по откровено криминален начин се изливат в купуване на избори“, изтъква Кънев.

Еврокомисарят Тиери Бретон бе категоричен, че усвояването на 750-те милиарда от възстановителният план (500 млрд. безвъзмездни помощи и 250 млрд. кредити) ще бъде съпроводено с много строг контрол. Според него, Брюксел си е научил уроците и няма да допусне злоупотреби отново. Решението за раздаването на такива големи количества пари е исторически момент, но отговорността за акумулирането им също е огромна. И затова националните правителства са длъжни да си дадат ясна сметка, че възстановителният план не е просто поредната финансова инжекция, която ще отиде за поддържане на порочните модели.

Бившият екоминистър  Юлиян Попов пък предложи думата “усвояване“ на средства  да бъде забранена в българския език. Според него, причината е съвсем очевидна: “От усвоени 10 милиарда, ние получаваме продукт за 3 милиарда. От инвестирани 10 милиарда, получаваме продукт за 30 милиарда!“

Възможностите пред България са огромни, но големият въпрос си остава - как ще упражнява контрол върху европарите, така че те да бъдат наистина инвестирани целесъобразно? И по важното - кой ще осъществява този контрол? Сега е моментът държавата да се отвори за реформи и да им позволи да се случат.

 


Радан Кънев:


Какво ще се промени като Борисов печели избори, а БСП е алтернатива?

Това, което се случва в българската политика, е отвратително. Грозно и безотговорно. Цяла Европа решава три въпроса от огромно значение за всеки гражданин, всяко семейство, всяко предприятие:

- мерките за живот със заразата, възстановяване на движението, търговията и туризма - без това да отприщи втора вълна;

- възстановяването на икономиката, работните места и доходите;

- модернизацията и трансформацията на икономиката, инвестиционния пакет на "Зелената сделка", наваксването в световното състезание по нови технологии - от софтуера през енергетиката до автомобилостроенето. И преди всичко - науката и образованието, икономическата, енергийна и стратегическа независимост и сигурност на Европа и на европейците.

Какво се случва у нас? Черепа и Правителството си пишат "по фейса". Уточняват си публично дългогодишните финансови взаимоотношения през жълти медийни канали - като мутренско семейство в развод.

ГЕРБ и БСП спорят кой е по-гъст със Златев и другите бизнес матрьошки на прехода (нарочно не казвам "олигарси" - предполага се, че олигарсите имат някаква власт). Тъп въпрос, защото матрьошките винаги са били с БКП. През 2009-та просто смениха БКП-то. Преди играеха шах с червената буржоазия, после - белот с шофьорите й. Адаптация. 

ДПС се чуди с кого да продължи да управлява. Че ще продължи - видимо не изпитва съмнение.

Прокуратурата се грижи за публичния си образ. Обикаля по страната и пише политическа публицистика за приватизацията.

Хора, за бъдещето на българите никой дори не говори, камо ли да работи.

За нашето поколение, което в съзнателна възраст преживя 4 (четири) унищожителни икономически и социални кризи и уверено крачи към съдбата на родителите ни - старост без спестявания и пенсии.

За децата на 90-те, които оцениха ползите от ЕС еднозначно - като територия на свободна емиграция.

За днешните непълнолетни, които растат в нова икономическа трансформация, за която родината им не ги подготвя и не се подготвя. И рискуват да се сблъскат с новите реалности така, както ние се сблъскахме с "капитализма" през 90-те...

Това е политика. Другото е халтура, състезание кой ще излъже/купи/принуди повече "избиратели", а не граждани, да му дадат мандат да краде от парите им. Избори за султан, които - някак логично - султанът и везирите от Бояна редовно печелят.

Да, ясно е, че малко ще се промени, докато Борисов печели избори, Доган упражнява реалната власт, а правоохранителните структури се грижат за този баланс. И също така е ясно, че това ще продължава, докато БСП е алтернативата за повече демокрация, Божков - за повече законност, а националистите - за европейски модел на модернизация...

Въпросът е в изграждането на алтернатива, която има амбицията и самочувствието да поиска властта, а не "порции" от нея. И, ако не я получи (почти невъзможно днес), да принуди БКП-тата да свалят картите на масата и да демонстрират явно съюза си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във