Банкеръ Daily

Общество и политика

България може да модерира преговорите за Brexit

Председателството на България е уникален шанс освен да модерираме разговора за Brexit и отношенията между Великобритания и ЕС, то и да покажем на Европа, а и преди всичко и на себе си, че сме в състояние да водим смислен европейски дебат.  Това е препоръката на евродепутата от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк.

"Дебатът за Brexit и бъдещето на Европа е важен по няколко причини – на първо място, защото вече са факт преговорите между Европейския съюз и Великобритания. На второ място – защото България съвсем скоро ще председателства Съвета на ЕС. И на трето място – защото председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер определи пет сценария, по които трябва да върви Европа. Нашето правителство към настоящия момент няма позиция по тези въпроси. В останалите държави членки на ЕС има много различни мнения по този въпрос. Идеята на Бялата книга е точно такава – да има един отворен дебат. Време е в Европейския съюз институциите да чуят своите граждани“, смята Кючюк.

Според него няма смисъл да се заблуждаваме – “Europe a la carte”е факт - най-важният въпрос е къде иска да бъде България.

"Отговорът „Ние сме малка страна и от нас не зависи нищо“ не е добрият отговор. Има много малки страни, които успяват да бъдат генератори на много смислени политики. Българското общество най-малко има нужда от това някой да му налага теми, които са извън дневния ред на Европа и България. Великобритания трябва да бъде част от европейското пространство, от общия пазар. Но същевременно трябва да спазва четирите свободи - на стоки, капитали, услуги и трудови ресурси. Това е позицията на Европейския парламент; позицията на Групата на АЛДЕ; на главния преговарящ от страна на ЕП – г-н Верфовщад. Надявам се, че това ще бъде и позицията на г-н Барние. Великобритания е стратегически партньор в много отношения, но не всяка цена“, подчерта Кючюк.

В сряда в Дома на Европа в София се състоя публична дискусия на тема „Brexit и бъдещето на Европа“, организирана съвместно от Алианса на либералите и демократите за Европа, фондация „Либерална интеграция“ и Либералния институт за политически анализи в партньорство с Фондация  за свободата „Фридрих Науман“. Гост на събитието бе Саджат Карим от Великобритания, евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти. В дискусията участваха още Даниел Кадик, директор за Югоизточна Европа на Фондация за свободата "Фридрих Науман", Евелина Славкова, социолог, изследователски център „Тренд“, Бисерка Бенишева, посланик и директор европейски въпроси в ПанЕвропа България, Сержу Богеан, член на борда на Европейската либерална младеж (LYMEC), Зинаида Златанова от Либералния институт за политически анализи, журналистът и анализатор Стойчо Керев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във