Банкеръ Daily

Росен Плевнелиев:

България може да има устойчиво правителство само при ясна програма по месеци

Австрия ще инвестира 1.5 млрд. евро в блок „Хан Аспарух” в Черно море

България може да има устойчиво правителство само при ясно разписана и публична програма по месеци. Това коментира президентът Росен Плевнелиев, след като държавният глава откри бизнес форум заедно с австрийския си колега Хайнц Фишер. Според президента трябва да е ясно коя партия какво и кого подкрепя. 


"Имаме нужда от реформи, които са плод на широк консенсус. Всички са за административна реформа, всеки иска реформа в сектор "Сигурност", всеки иска да имаме по-добре работещи регулатори - защо да не се подкрепят от всички", заяви Плевнелиев.


Според него обаче е очевидно, че по някои от важните въпроси ще има разногласия, като например за данъчната политика, държавните финанси, спасяването или фалита на КТБ. Нека и това да бъде така, в един парламент е добре да има разногласия, да има сблъсък на идеи, но не е добре да се програмира трайна нестабилност чрез липса на устойчив подход", коментира още държавният глава.  По думите му правителство на малцинството е неразделна част от всяка демократична държава.

Плевнелиев обясни, че е оптимист и обеща да даде всичко от себе си по време на свиканите днес консултации в президентството. Днес президентът покани на разговори парламентарните групи на АБВ и "Атака". Лидерът на националистите Волен Сидеров обаче определи предстоящите консултации при президента като ПР акция на Плевнелиев.

„Ще имаме дълги и обстойни разговори, ще минем през всички теми в държавата – от спешните проблеми, които има за решаване, от неотложните, но и стратегическите. Лично аз се надявам, че този парламент ще работи, ще намери устойчиво решение за правителство. Като държавен глава по време на консултациите ще призова всяка една от политическите сили да работят”, подчерта държавният глава.

Той призова следващият кабинет да отстои националния интерес, като изпълни проекта „Южен поток”, но по европейските правила. Плевнелиев потвърди, че днес австрийската страна е потвърдила намеренията си за инвестиции във вече дадения на концесия блок „Хан Аспарух” в българския черноморски шелф, където очакваме да стартира следващата фаза на проекта. Общата инвестиция е около 1.5 млрд. евро, така че в следващите 3-4 години България може има свои находища на газ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във